5 znakova da vam nedostaju vitamini

5 znakova da vam nedostaju vitamini

U današnje vrijeme jedemo doslovce svašta, pa nije nikakvo čudo da ljudski organizam pati od nedostatka vitamina i minerala. Možda se uslijed tih nedostataka nećete ozbiljno razboljeti, ali dobro je znati prepoznati “poruke” koje vam šalje vaše tijelo:

Ranice u kutovima usana

To znači da vam nedostaje željezo, cink i vitamini B skupine, poput niacina (B3), riboflavina (B2) i B12. Pošto se ti vitamini i minerali uglavnom nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla, vegetarijanci su najčešće pogođeni.

Lijek: Jedite više piletine, ribe, jaja, morskih plodova i paradajza sušenog na suncu. Dobar izbor je i kikiriki, kao i leća i grah.

Pošto se željezo koje potječe iz biljaka može apsorbirati samo uz vitamin C, poželjno je da izvor tog minerala kombinirati s brokulom, paprikama, keljom i karfiolom.

Crveni osip na licu i opadanje kose

Nedostaje vam biotin (B7), poznat i kao vitamin za kosu. Iako vaše tijelo može deponira bitamine topive u mastima (A, D, E, K), ne može akumulirati vitamine B skupine, koji su topivi u vodi. Zanimljivo je to da jedenje presnih jaja može vas učini podložnim ovakvoj avitaminoze, budući da protein avidin iz njih sprječava tijelo da apsorbira biotin.

Lijek: Jedite kuhana jaja (kuhanjem se deaktivira avidin), losos, avokado, gljive, cvjetača, orašaste plodove, banane i maline.

Crveni osip sličan aknama, obično na obrazima, rukama, bedrima i stražnjici

Nedostaju vam esencijalne masne kiseline i vitamini A i D.

Lijek: Izbacite iz prehrane zasićene i trans masti i povećajte unos zdravih masnoća. Odaberite masnu ribu, poput lososa i sardina, orašaste plodove, kao što su orasi i bademi i lanene sjemenke. Za vitamin A, “navalite” na zeleno lisnato povrće, mrkve i paprike. Kada je riječ o vitaminu D, trebalo bi da se više izlažete suncu. Pošto je ljeti to prilično opasno, uz konzultacije s liječnikom odaberite neki suplement.

Peckanje, trnci i ukočenost u udovima

Nedostaju vam vitamini iz skupine B i to folati (B9), B6 i B12. Ovaj problem izravno je povezan s perifernim živcima i njihovim završecima u koži. Simptomi nedostatka obično su praćeni nervozom, depresijom, anemijom, nesvjesticom i hormonalnim disbalansom.

s

Lijek: Jedite više špinata, cikle, graha, jaja, morskih plodova i piletine.

Grčevi u mišićima

Nedostaju vam magnezij, kalcij i kalij. Ako naporno trenirate, gubite još više ovih minerala kroz pojačano znojenje.

Lijek: Jedite više banana, badema, lješnjaka, bundeve, višanja, jabuka, grejpa, brokule i tamno zelenog lisnatog povrća, poput špinata i kelja.

p