Beba nakon porodjaja

beba

Beba: Kako izgleda vaše novorođenče? Što bi vas moglo iznenaditi? Nakon devet mjeseci iščekivanja vaša beba je napokon stigla. Koliko god vam savršeno izgledalo vaše dijete, vjerojatno će vas i pomalo iznenaditi njegov izgled.

Glava

Glava vaše bebe može biti nepravilnog oblika, izdužena ili čak nepravilna samo s jedne strane. Ne brinite, sve je to dio porođajne traume. Koliko je porođaj bio stresan i težak za vas toliko je i za vašu bebu. Kosti lubanje su mobilne pa se prilikom prolaska kroz porođajni kanal često formiraju na taj način olakšati prolazak. Glavica vašeg djeteta biće opet savršena kroz par dana. Na nosiću i obrazima vaše bebe moguće je uočiti bijele točkice kao prištiće, nazivaju se mliječne točke ili milije i nestanu u prvom mjesecu života.
Ako novorođenče na korijenu nosa, gornjim kapcima i zatiljku ima plavkasto crvene mrlje riječ je o Rodinom ugrizu. Mrlje s vremenom postaju sve manje vidljive, au potpunosti nestanu do kraja djetetove prve godine.

Oči

Novorođenče obično škilji prvih par dana, a kapci su mu natečeni. Može vas vidjeti ako mu je vaše lice na 20 cm udaljenosti. Krmeljive okice također su česta pojava kod novorođenčadi, čistite ih vaticom namočenom u prokuhanu vodu uvijek u smjeru od vanjskog kuta oka prema unutra, nakapajte par kapi svog mlijeka i krmelji se obično povuku sami od sebe. Ako potraje potražite savjet liječnika jer je moguće da je došlo do infekcije.

Udovi

Rukice i nogice su u skvrčenom položaju i djetetu taj položaj najbolje odgovara jer je naviklo na skučen položaj u maternici.

Grudi

Bez obzira da li se radi o dječaku ili djevojčici, grudi kod novorođenčeta mogu biti natečene, čak može iz njih curiti i malo mlijeka. To se događa pod utjecajem majčinih hormona i obično se povuče kroz dan dva.

Spolni organi

Nerazmjerno su veliki i kod dječaka i kod djevojčica. Dječaci mogu imati vodene testise ili se može dogoditi da se testisi nisu još spustili iz trbušne šupljine u mošnje. Većinom se spuste sami od sebe do djetetovih navršenih 6 mjeseci, a vodeni otok splasne kroz par dana.
Kod djevojčica je čest slučaj da imaju iscjedak iz rodnice pod utjecajem majčinih hormona koji nestane u prvom tjednu.

Koža

Koža vaše bebe može biti plave ili ljubičaste boje jer djetetov krvotok još ne vrši svoju funkciju najbolje. Na koži se mogu nalaziti različite mrlje koje su nastale kao posljedica porođajne traume. Koža također može biti pokrivena Verniks, tvorevinom koja štiti djetetovu kožu još u maternici. Na mjestima pregiba, dlanova i stopala koža se može guliti par dana nakon poroda. Laung dlačice kojima je novorođenče bilo prekriveno po cijelom tijelu u trbuhu, na nekim mjestima još mogu biti izražene, pogotovo na leđima, ramenima, ušima, otpast će u narednih par tjedana.

Bez obzira kako izgledalo vaše novorođenče u prvim danima života, vama će biti najljepše baš takvo kakvo je. Vaša ljubav, pažnja i blizina je sve što mu treba za početak.