Biseri- afrodizijačka moć bisera

biseri

Biseri: Žene obožavaju bisere, skoro kao i dijamante. One malo imućnije nose prave bisere, koji se svrstavaju u drago kamenje i vrlo su skupocjeni. Dama koja nosi bisere kao modni dodatak izgleda profinjeno i sa stilom.

Prirodni biser je onaj koji je nastao u školjci sam od sebe, bez ljudske intervencije. Postoje slatkovodni i morski biseri. Strano tijelo ulazi u školjku pri hranjenju ili bušenju kroz ljušturu, te ga školjka ne može izbaciti. Tada stvara vrecicu i pocinje luciti sedef oko iritanta te tako nastaje biser.Prirodni biser (kultiviran) je onaj koji raste u školjci (kamenici) kao posljedica ljudske intervencije. U morsku ili slatkovodnu školjku iskusan nukleator kirurškom preciznošcu usaduje zrno. Školjka takvo strano tijelo ne može izbaciti , nego stvara vrecicu i pocinje luciti sedef oko iritanta, te tako nastaje biser. Školjka se zatim lijeci i hrani sve do žetve tj. vadenja bisera. Biser je od najstarijih vremena okružen legendama kao najsretniji od svih dragulja. U drevnoj Grčkoj riječ biser označavala je “savršenu čistoću”, a u starom Rimu ljupkost i uživanje.
Najpoznatija legenda o afrodizijačkoj moći bisera kaže da je i egipatska kraljica Kleopatra posegnula za tajanstvenom moći bisera. Prema toj legendi Kleopatra je rastopila (prah) bisere u vinu kako bi zavela Marka Antonija.
Legende i slike u Indiji prikazivale su bisere kao magične talismane. Mudraci su tražili prosvjećenost uz pomoć “bisera – talismana”, koji se držao kao amulet na dlanu ruke. Jedna indijska slika prikazuje princezu kako sastavlja ogrlicu od bisera ubranih s bambusa, biljke koja navodno raste tamo gdje hodaju bogovi. Na slikama ratnika koji se kreću u bitku možemo vidjeti štitove obrubljene biserima, da ih štite od nesreće.
Biseri su također bili poznati kao ljubavni nakit u Indiji i Perziji. Stari Perzijanci su od zdrobljenih ružičastih bisera, zlatnog praha i ambre pripremali miomirisne tablete koje su koristili za pojačavanje spolne moći.
Biserima se i danas pripisuju afrodizijačka svojstva, a onima ih posjeduju donose ljubav i sreću.

Biseri mogu biti različitih boja, najčešći su bijeli i crmi, ali mogu biti i ljubičasti, roze, plavi …

biseri 3

biseri 1biseri 4biseri 5biseri 6