Brine li vas poslovni imiđ,evo riješenja za vaše dileme

Što je (osobni) imidž?
Imidž je slika koju šaljemo svijetu – to je dojam koji ostavljamo na druge. Neovisno o tome što mi mislimo o sebi, bitna je poruka koju šaljemo drugima, tj. kako nas vide drugi. Dobrim dijelom tu poruku čini i naša pojavnost, naš imidž. Naime, osobni imidž je komunikacija, a odnos neverbalne komunikacije (tijelom, gestama, mimikom…) i one verbalne (poruka, tekst, riječi, smisao…) -ide u prilog neverbalnoj.
Neverbalnu komunikaciju – tzv. govor tijela uz kontakt očima, stav, geste, glasovne ekspresije, izraz lica čini i odjeća, obuća, dodaci, simboli, make up, mirisi… – dakle sve ono što predstavlja imidž osobe.. Stoga je i za razvoj našeg posla presudno važno upravljati vlastitim imidžem kao dijelom upravljanja samim sobom. To ćemo, prije svega, učiniti sviješću o njegovoj važnosti za nas i naš posao. Jer dobro “prodajući sebe” – prodat ćemo i proizvode (i poslovnu priliku), stvoriti bolju sliku o poduzeću kod kupaca i u široj javnosti…

Što o imidžu kažu stručnjaci?
Istraživanja pokazuju da je imidž drugi faktor u ocjenjivanju menadžera, odmah iza stručnosti. Isto tako je dokazana nedvojbena povezanost osobnog imidža djelatnika / suradnika i korporativnog imidža poduzeća jer poduzeće čine – ljudi.
Naš osobni imidž je, stoga, daleko više poslovan, tj. javan nego osoban – naša privatna stvar. On se direktno odražava na imidž posla koji radimo, jer imidž nije ništa drugo do komunikacija i to ona
dominantna – neverbalna. U današnje doba movinga, tj. sveopće užurbanosti i površnosti u kojem dominiraju vizualni mediji – mi smo prije svega svojom pojavnošću – poruka ! Stoga je važno odrediti kakva poruka želimo biti – pozitivna, neutralna ili negativna?

Kako se vizualno predstaviti?
Uredna frizura i čista kosa je obavezna za žene i muškarce, a ako se još bavimo kozmetikom onda je i više od toga -uvjet bez kojeg se ne može. Ako je kosa neoprana, a frizura neuredna – ostavit ćemo dojam neuredne, a automatski i neodgovorne, neorganizirane i uopće osobe koja ne zaslužuje povjerenje. To isto ozračje automatski ćemo prebaciti i na proizvode, poduzeće.
U komunikaciji je posebno važno lice. U našoj kulturi se, naime, gledamo u lice. Stoga je nečisto lice s tragovima “ručnog rada” loša poruka. Preparativna bazna njega (čišćenje, dnevna i noćna njega) je osnova i ne smije se preskakati. Dodatna je njega s godinama sve važnija jer bez pilinga, maski, preparata za dodatno vlaženje i poboljšanje tonusa kože…znaci starenja dolaze ranije. Specijalna je njega priča za svaki pojedini slučaj i, kao što joj ime kaže, rješava posebne probleme (problematični te- novi, ljetna njega…). Nažalost, česta su slika nedovoljno ili neadekvatno njegovana lica kojima ni veće količine make up-a ne mogu pomoći.
Žene, a pogotovo u aktivnostima (direktne) prodaje kozmetike, trebaju svakodnevno prakticirati make up jer se on danas smatra dijelom urednosti. Predstavljati drugima kozmetičke preparate, a sam djelovati nenjegovano više je nego neodgovorno i neće polučiti dobre (prodajne) rezultate. Make up je « točka na i« ali on ne može sakriti nesustavni odnos prema svom licu. Neodgovarajući make up -brzinski, arhaični, prenapadni ili neprilagođen godinama i stilu – (o)daje dojam sirovosti, tj. nedovoljne profinjenosti i nikako nije dobra komunikacija.
Nasuprot tome njegovano lice, poslovni I diskretan i suvremen I up-to-date make up ugodno će djelovati i samo po sebi biti najbolja promidžbena poruka. Kupci to prepoznaju i nerijetko pitaju upravo za naše preporuke i time nas sami proglašavaju svojim savjetnicima – a to je ona razina kojoj trebamo težiti. Zavidni prodajni rezultati samo su posljedica tog statusa.

Ruke kao posjetnica
O rukama je već bilo riječi u neverbalnoj komunikaciji. One su prva glasnica, a u poslovnom svijetu ih smatraju – osobnom kartom poslovnog čovjeka – posjetnicom. Ruke stoga moraju biti njegovane s uredno oblikovanim (ne predugim) noktima. U poslovnom svijetu se preporuča neutralni i/li bezbojni lak (tzv. francuska manikura) ali u djelatnostima mode i kozmetike dobrodošli su i lakovi u boji. To za sobom povlači i dodatnu odgovornost – svakodnevne brige o NIKAD neoštećenom laku (što projicira šlampavost, neurednost…). lak u boji, ovisno o trendovima, trebao bi biti savršeno usklađen s make up-om i odjećom. No, danas postoje cijele linije make up-a za nokte – pa zašto ih ne koristiti i za svoje bolje predstavljanje.

Izbor odjeće, obuće za poslovne prigode
Kada je riječ o poslu, a pogotovo poslu komuniciranja s ljudima, a direktna prodaja je takva aktivnost, moramo biti svjesni da je vizualna komponenta presudno važna. Ako se još pri tome bavimo prezentiranjem i prodajom kozmetike, naš osobni imidž postaje još važniji, može se reći – kritično važan.
Za svaki sastanak sa svojim kupcima uz ostale pripreme, moramo obaviti i one vezane uz našu pojavnost. Što odjenuti, kako se urediti? Kako odjećom i kompletnim nastupom što bolje predstaviti sebe, proizvode, posao i poduzeće?
Odgovor je jednostavan i svodi se na pitanje «Što želimo komunicirati? Što i svojom pojavnošću želimo poručiti?” Ako je naša poruka poslovna i želimo “prodati” sebe kao poslovnu osobu koja zastupa poduzeće respektabilne tradicije s proizvodima koji su vodeći u svojoj skupini…tada ćemo prednost dati i odjeći koja upravo to «govori« i koja ne nadjačava našu (i poslovnu) osobnost.
Neovisno o godinama, najprimjerenija je praktična i vječna klasika – bilo ona sportska ili pak elegantna s diskretnom primjenom modnih trendova, a prilagođena prigodi (poslovnoj), dobu dana, našem osobnom stilu, figuri…
Pravilnim odabiranjem dodataka iskazujemo svoj ukus i kulturu življenja. Za prezentacije za žene je prikladna dnevna odjeća sa sportskim “štihom”- dvodijelni kompleti funkcionalnog kroja kakve nosimo u ured. Kao nadopuna služi diskretan dnevni (ne prenapadni) nakit ili dodaci (šal, marama, broš…). Funkcionalnost kroja odjeće se iskazuje kao izražajna forma bez suvišnih detalja pa je podjednako neprikladno biti predotjeran – kao da idemo na premijeru ili pak nedotjeran – kao da idemo na tržnicu. Sredina je uvijek – zlatna. Budimo umjereni ali dotjerani jer ćemo tako mnogo lakše i brže pridobiti i zadržati svoje kupce (i suradnike).

Dodaci, simboli, boje…
Za poslovnu ženu kao i muškarca koji nose prodajna pomagala idealne su torbe u formi aktovke u koje, uz kataloge i druge tiskovine, stanu i uzorci… potrebni za rad na terenu. Kao i kod muškaraca i ženama je aktovka uvijek dodatak koji zaokružuje sliku poslovnosti. Aktovka djeluje elegantno i profesionalno. Idealne su one neutralnih i poslovnih boja (crna, siva, tamnoplava, bordo…). Uz boje iz “svoje” palete koje i ženu i muškarca čine svježijim te daju osobi “zdravi” i vedri izgled, kod žena su od dodataka posebno važne naušnice koje privlače svjetlo na lice i obasjavaju ga. Zbog toga su idealne one biserne uokvirene zlatom. Obasjano lice je vedrije i bolje komunicira.
No, kao i sve ostalo ni naušnice ne bi trebale biti preupadljive ili preduge, te ne bi smjele zveckati – jer to ometa i čini šum u komunikaciji. Slično je i s narukvicama koje nisu uvijek dobrodošle u poslovnim prigodama jer lupkaju, zveckaju i time odvraćaju pažnju. Pažnja bi u poslovnim prigodama trebala biti usmjerena na proizvod, prezentaciju… Uz bučni nakit i prenapadnu odjeću loše komuniciraju i prekratke suknje, preduboki dekoltei, prozirna i preuska odjeća, previsoke pete… U poslovnom svijetu vrijedi izreka – što više pokazujete – to manje autoriteta i kredibilnosti projicirate. A oni su nam u poslu prodaje jako potrebni. Cipele su bitan dio imidža za žene i muškarce – trebaju biti što kvalitetnije, umjerenih peta, u skladu s odjećom po stilu, materijalima, bojama…
Bez sata – kao simbola točnosti – nema poslovnosti. Stoga ako ga ne nosimo, poručujemo da nam vrijeme nije važno – ni naše niti tuđe. Sat nosimo svaki dan, pa na njemu ne bi trebalo štedjeti. Važan detalj je i kemijska olovka ili nalivpero koji bi trebali biti što finiji ili pak isključivo sa znakom poduzeća. Što više obilježja – to bolje.
Kada je riječ o značajnijim prigodama poput polugodišnjih ili godišnjih druženja, očekuje se nešto elegantnija verzija kostima ili dvodijelnog kompleta (npr. mala crna haljina s obaveznim sakoom) za žene čak i s nešto ekstravagantnijim dodacima (npr. šal protkan srebrnim ili zlatnim nitima, biserna ogrlica…), a za muškarce također elegantnija odijela s upečatljivijim dodacima (kravata, igla za kravatu…).
Svojim vizualnim dojmom predstavljamo ne samo sebe već i posao, poduzeće. Stoga kod promišljanja vizualnog identiteta treba naglasiti osobnost i iskazati svoj stil te i osobnim izgledom pridonijeti uspjehu posla i poduzeća. To možemo postići ističući ono najbolje na sebi – izborom krojeva prilagođenih figuri, bojama iz “svoje” palete i kompletnim stylingom (modnim dizajnom).

[AMAZONPRODUCT= B0051OM1XY]
Saznajte više kako kupovati na AMAZONU