Brzinsko čišćenje kuće

ciscenje

Kada se radi o čišćenju kuće sve mame osjećaju nedostatak energije i vremena. Uslijed brige o djetetu, poslu, mužu, kuhanju, malo je snage za konstantno sređivanje.

Evo nekoliko savjeta za brzinsko ćišćenje kuće i dovođenje općeg kaosa u red. Koja još mama voli da čisti: djeca crpe puno energije i vremena a da ne govorimo o tome koliko doprinose stvaranju nereda koji na kraju uvijek sačeka mame. Evo nekoliko načina da se, naoružane krpom i kofom, organizirati i vratite vašoj kući pristojan izgled (obrativši pozornost da dobro sakriti gomilu odjeće za glačanje).

Pospremanje razbacanih stvari (15min)

Tajna je u samo jednoj riječi: RED

Da biste imali “čistu” kuću, morate prije svega staviti stvari na svoje mjesto. Kuća u kojoj žive djeca treba imati funkcionalan namještaj. Najkorisnije stvari su ladice, police, kutije od kartona ili plastike i sl.. Svaka stvar mora imati svoje mjesto, prije svega u dnevnoj i dječjoj sobi. Ako se naoružate kutijama pokupicu stvarčice naokolo za tili čas.

Dnevni boravak: korisna je obična ili ukrasna zdjela za daljinske upravljače, šalica za olovke koje su uvijek naokolo, mapa za sve papiriće s bilješkama, posebno mjesto za novine i sl..

Dječja soba: plastične kutije za igračke, po mogućnosti označene natpisom ili slikom za manju djecu (lego kocke, lutke, vozić, itd..) U koje se igračke brzo ubacuju, čak i na bodove kao u košarci.

Krevet: prije nego što stignu gosti zategnite presvlake i jastučiće jer daju osjećaj urednosti.

Kada ste sve složili i uklonili s vidika očigledan kaos možete prijeći na čišćenje.

Sređivanje kuhinje (15min)

Ukoliko imate perilicu posuđa biće vam dosta lako je napuniti i zatvoriti. Ako je ne koristite svaki dan bolje je da u korpicu stavite odgovarajući mirišljavi dodatak za uklanjanje neugodnih mirisa.
Ako nemate mašinu trebaće vam više vremena ukloniti prljave sudove ako dozvolite da se sudoper napuni. Kad god uspijete operite sud odmah bez odlaganja.
Operite sto spužvom i obrišite krpom ili kuhinjskim papirom.
Očistite brzo dio za spremanje hrane toplom vodom i sapunom (ili ekološkom alternativom – mješavinom tople vode i sode bikarbone ili tople vode i octa).

Čišćenje kupaonice (10min)

Možete početi od daske, poprskajte je nekim dezinfekcijskim ili ekološkim proizvodom i obrišite kuhinjskim papirom, unutra isprskajte neko od mnogih sredstava za čišćenje prisutnih na tržištu koji u isto vrijeme dezinfekcionišu, uklanjaju kamenac i mirišu. Ne zaboravite pustiti vodu prije nego što stignu gosti.
Lavabo se lako i brzo opere spužvom ne grebe i toplom vodom (sa nekim sredstvom protiv kamenca ili toplom vodom i octom također dobrim za skidanje kamenca) a dat ćete mu finalni sjaj ako iskoristite ručnik u dotadašnjoj uporabi da ga izbrisati. Cijela površina će ostati čista a vi ćete taman iskoristiti trenutak staviti čist ručnik.

Brisanje prašine po sobama (10min)

Možete se ograničiti na brisanje praškom ili posebnom krpicom koja skuplja prašinu prelazeći preko polica, televizora, glazbene linije i svih vidnih površina. Možete i prsnuti mirišljavu tekućinu protiv brzog skupljanja prašine.

Istresite pokrivače ukoliko već niste.

Prelaženje metlom (5min)

Još bolje je ako imate jednu od onih magičnih metli sa elektrostatičkom presvlakom za skupljanje prašine. Možete brzinski preći kros sve prostorije polazeći od spavaćih soba (kako ne biste nosili ostatke hrane iz kuhinje po cijeloj kući) i skupljajući prljavštinu u jedan ćošak gdje ćete ih raširenom krpom lako pokupiti na kraju.

Pranje podova (5min)

Pranje poda često nije potrebno ako se dobro prijeđe metlom ili usisavačem. Kada ga ipak treba oprati najbolje je koristiti krpu, potopljenu u odgovarajući rastvor mlake vode i sredstva za čišćenje a zatim dobro iscijeđena. Dok perete otvoriti prozore i napravite malo propuha: pod će se brzo osušiti a vi ćete u isto vrijeme prozračiti cijelu kuću.

Na kraju nam presotaje samo da vam poželimo sretan rad!