Budite otporniji na sunčeve zrake uz rajčicu

Sunčeve zrake

Rajčica može pomoći vašoj koži da izgleda mlađe i zdravije, pa i postane otpornija na sunčeve zrake. Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Manchesteru pokazalo je da jedenje rajčice djeluje poput blagog zaštitnog faktora. No ne morate svaki dan trčati na tržnicu po svježu rajčicu – dovoljno je svakog dana u jelo ubaciti nekoliko žlica pasirane rajčice.

rajčica2

 

Zaštitni učinak rajčice

Naime, za zaštitni učinak rajčice odgovoran je njezin sastojak likopen, kojeg ima još više u kuhanoj rajčici. Kako bi počela djelovati, potrebno ju je jesti tri mjeseca.Rajčica ne može zamijeniti kreme sa zaštitnim faktorom. No može smanjiti bore, jer sadrži velike količine prokolagena, koji čuva elastičnost kože.
– Sve voće i povrće crvene i narančaste boje ima zaštitni učinak i poboljšava ten. Za zdravlje i ljepotu kože najbitniji su vitamini A i C te cink.

rajčica3

Djelovanje rajčice na kožu

Bez dovoljno tekućine koža može postati pretjerano suha. Umjesto zaslađenih napitaka pijte vodu, a vrlo korisni su i čajevi. Zeleni i bijeli čaj sadrže spoj EGCG, koji zaustavlja upalne procese koji potiču starenje kože i nastanak prištića.

Redovitom uporabom proizvoda za zaštitu od sunca možete smanjiti opasnost od nekih vrsta raka kože, no ukoliko primijetite promjene na madežu, ne oklijevajte i odmah se naručite na pregled kod dermatologa.

Rajčica (česti nazivi paradajz, pomidor; Solanum lycopersicum) jednogodišnja biljka iz por. pomoćnica (Solanaceae); potječe iz Južne Amerike; uzgaja se u toplijim dijelovima svih kontinenata radi jestivih plodova koji se upotrebljavaju svježi, kuhaju, konzerviraju ili prerađuju. Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, poma i jabučica. Botanički rajčica je voće, dok se trgovački i kulinarski smatra povrćem.

Ljekovito djelovanje nalazi se prije svega u plodovima, koji su bogati vitaminom C, karotenom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova, olakšava probavu.

Preporučuje se u dijetama oboljelih od reumatičnih oboljenja, gihta, te srčanih i bubrežnih bolesti.

Oprez je potreban zbog alkaloida solanina, prirodnog pesticida/fungicida, koji je i za ljude otrovan. Solanin je prisutan i u drugim pomoćnicama, a posebno u krumpiru.

Izvor: Wikipedija