Čili papričice sa balkona

Ćili

Ćili S popularizacijom egzotičnih kuhinja u našoj zemlji, sve se više ljudi odlučuje na uzgoj čili papričica. Te male papričice mogu transformirati svako jelo, ali pošto ih nema u svakoj trgovini, zaljubljenici u ljuto ih uglavnom uzgajaju sami.

Chili peppers – čili papričice su u Europu je stigle s Kristoforom Kolumbom, a prisutna je najviše u azijskim i latinoameričkim kuhinjama.Osim što je veoma ukusna, ova biljka je i dekorativna zbog zanimljivih plodova, u pravilu jarke žute, crvene ili zelene boje. Međutim, uzgojiti čili paprike je izazov čak i za iskusne vrtlare.

Sjeme se sije već krajem veljače kada su vani još niske temperature a sjeme za klijanje zahtijeva temperature od barem 20 stupnjeva celzijusa, a dobro je da su i veće od 25 stupnjeva. Klijavost sjemena ovisi od vrste do vrste, a nekim vrstama treba i oko mjesec dana dok proklijaju.

_b.jpg

Sadnice su već biljke stare nekoliko mjeseci i puno su manje osjetljive na vremenske uvijete, vlagu i bolesti koje mogu naštetiti mlađim biljkama. Prednost uzgoja iz sjemena je zadovoljstvo koje imate kada vam biljka uspije izrasti.

Sve ljute papričice u pravilu trebaju iste uvjete: visoku temperaturu i relativno visoku vlagu u zraku koje su potrebne za cvatnju i oplodnju te veliku teglu koja će jamčiti veće paprike.

Izlaganje suncu je poželjno, ali isto tako je u ljetnim mjesecima kad je sunce najjače papričice dobro zasjeniti jer jako sunce može spaliti plodove. Papričice u plasteniku narastu dva puta veće nego na otvorenom i daju čak 3 puta više plodova.Preveliko zaljevanje im šteti.