Coffee time

ljepoticasi.com

Da stanovnici Balkana uživaju u ispijanju turske kafe, koja se doduše na nešto drugačiji način priprema u Turskoj, nije ništa novo.

Dobro su nam poznate i različite varijante italijanskog espresa, pa vam ovoga puta ukazujemo na neke manje poznate tradicionalne napitke od kafe sa svih meridijana.

Indija

Kako legenda kaže, kafu je prvi put u Indiju donio Baba Budan u 16. vijeku pri povratku iz Meke. Na jugu Indije danas je izuzetno popularna filtrirana kafa, polako kuhana sa posebnim sistemom za filtriranje, poslužena u metalnim šoljama. Često je zaslađena melkom ili šećerom prije serviranja.

Kuba

Kafa je sastavni dio života Kubanaca još od 18. vijeka, kada su je počeli uzgajatio francuski farmer koji su pobjegli sa revolucijom zahvaćenog Haitija. “Café Cubano” je napitak sličan jakom espresu, u koji se šećer dodaje već tokom kuhanja.

Japan

U Japanu možete kupiti, kako toplu tako i hladnu kafu u konzervama dostupnim u prodavnicama, automatima… U ovakvom pakovanja kafa je počela da se prodaje širom zemlje još u šezdesetim godinama prošlog vijeka.

Meksiko

“Café de olla” je ukusna, veoma začinjena kafa, sa dodatkom cimeta i posebnom vrstom šećera zvanog “piloncillo”. Tradicionalno se služi u glinenim posudama kako bi sačuvala prirodni ukus.

Vijetnam

Hladna kafa pije se širom svijeta, ali je u vijetnamu spremaju od posebnih, prepečenih zrna kafe, uz dodatak kondenzovanog mlijeka.

Etiopija

Kolijevka kafe, Etiopija je zemlja u kojoj se ovaj napitak i danas intenzivno pije i predstavlja centralni dio života stanovnika te zemlje. Kako kažu Etiopljanin, “Buna dabo naw”, odnosno “Kafa je naš hljeb”. ispijanje kafe praćeno je cijelom ceremonijom koja ima važnu ulogu u društvenom životu – žena priprema kafu dva, do tri sata, tokom kojih peče unaprijed pripremljena zrna kafe, potom ih kuha u posebnom loncu zvanom “jebena” i služi porodici i gostima.

Australija

I Australijanci shvataju ispijanje kafe veoma ozbiljno, još od kada su je u njihovu zemlju doneli imigranti iz Italije poslije Drugog svjetskog rata. “Flat white” kafa je nalik espresu, sa tankim slojem baršunastog mlijeka na vrhu i važi za jedan od omiljenih napitaka širom zemlje.

Tajland

Hladna tajlandska kafa “Oilang” je kafa izmiksana zajedno sa ledom, začinjena raznim ukusima, od susama do kardamona. U mnogim prodavnicama moguće je kupiti i gotov “Oilang” prah, pa je priprema ovog napitka znatno jeftinija. Također, ova kafa često se služi sa mlijekom, što je tradicija ostala od sredine 20. vijeka, koju su sa sobom donijeli brojni američki vojnici.

Senegal

Za brzo razbuđivanje probajte tradicionalno piće u Senegalu, napitak “Café Touba”. U pitanju je kafa začinjena usitnjenom ljutom paprikom ili zrnima selima. Prema legendi, ovaj napitak izmislio je religijski vođa Ahmadu Bamba, osnivač senegalskog bratstva Murid. Kafa je i dobila naziv prema gradu Tubi, gde je bilo sjedište pomenutog bratstva.

Irska

Širom svijeta popularna irska kafa u sebi, sasvim primjereno irskoj tradiciji, sadrži i nekoliko kapi viskija, po želji zaslađenih šlagom. Legenda kaže da je ovakvo piće nastalo jedne hladne večeri sredinom prošlog vijeka u Limeriku, kada je grupa Amerikanaca stigla u jedan bar, tražeći piće koje bi ih najbrže ugrijalo. U trenutku smišljen recept potom se prenio u SAD, a ostalo je već istorija…