Dijete i ljubimac

Ljubimac

Životinje imaju pozitivan utjecaj na razvoj ličnosti i socijalnih vještina. Da bi dijete i ljubimac mogli razviti poseban, bogat odnos, treba se pripremiti prije nego što se dijete rodi.

Pripreme za prinovu:

– Ako je vaš ljubimac pas, vodite ga često, prije rođenja djeteta, u posjete obiteljima s malom djecom. Tako se može priviknuti na djecu, a vi možete ocijeniti njegovo ponašanje u prisustvu djece.
– Kada se dijete rodi neka tata donese kući stvari s mirisom bebe (komad odjeće ili gazu ..). Na taj način se pogotovo mačke i psi mogu pripremiti na dolazak novog člana obitelji.
Prije rođenja djeteta uskratite ljubimcu dio pažnje, nakon dolaska bebe mu manjak pozornosti neće biti preveliki šok.

Kada dijete dođe kući, probajte ljubimca integrirati u novu svakodnevicu u obitelji. Poslije djetetovog 6. mjeseca kada počne puzati i istraživati stvari oko sebe, trebate biti jako opezni. Dijete mora naučiti neka pravila. Mačke i psi ne vole da ih netko dira po trbuhu, više im odgovara maženje po leđima. Kada ljubimac spava ili se hrani, dijete ga ne smije ometati. Najvažnije pravilo za roditelje je: Nemojte dijete nikada ostaviti samo s ljubimcem. Životinje su nepredvidljive. Isto tako, ljubimcu treba biti zabranjeno mjesto gdje dijete spava, ali i životinja treba imati mirno mjesto. Mački nabavite visoku sjedalicu, a psu osigurajte mjesto gdje se može skloniti kada beba propuže.

Najbolje je ako dijete i ljubimac odrastaju zajedno. Prije nabavke životinje trebate dobro razmisliti o toj mogućnosti. Imate li dovoljno vremena za ljubimca – pogotovo psa? Je li vaš stan dovoljno velik? Izračunajte sebi troškove nabave i veterinara i razmislite o najvažnijem: da li ste spremni da se vežete za životinju na nekoliko godina?

Ako je odgovor na sva pitanja da, informirajte se koje životinje su primjerene za obitelji s djecom, a prije svega pročitajte 10 važnih savjeta za zajednički život djeteta i ljubimca:

1. Puno ljubimaca mogu biti prenosioci zaraznih bolesti i glista. Isto tako mogu na čovjeka prenijeti buhe. Zbog toga trebate vašeg ljubimca voditi na redovite preglede da se izliječi od glista i buha ukoliko ih ima.

2. U sobici gdje spava beba, ljubimcu nema mjesta. To je sigurnije za bebu i sprečava pojavu alergija.

3. U vašoj obitelji trebate biti cijepljeni protiv tetanusa. Bebe se cijepe u 4. mjesecu.

4. Toksoplazmoza koja se prenosi putem mačjeg izmeta posebno je opasna za trudnice i nerođeno dijete. Više o toj bolesti i mjerama opreza pročitajte ovdje: http://www.ringeraja.rs/clanek/toksoplazmoza_283.html

5. Ako u dodiru s mačkama patite od suznih očiju i teškog disanja, napravite test alergije. Možda ste alergični na mačju slinu i dlake.

6. Ugrizi mačaka mogu dovesti do infekcije. Nakon ugriza ranu uvijek očistiti s dezinfekcijskim sredstvom.

7. Ako vas ili dijete mačka ili pas poližu po licu, uvijek se umijte. Nakon svakog maženja ljubimca treba oprati ruke.

8. Pazite da vaše dijete ne dođe u dodir s mačijim izmetom ili s ostacima mačje hrane.

9. Krpelji na ljubimcima obično ne prelaze na čovjeka, ali ipak ih odmah odstranite s vaše životinje da ne bi oboljele od borelioze ili meningoencefalitisa.

10. Vaš pas mora biti vaksinisan protiv bjesnoće, a vašu mačku dajte na cijepljenje osim protiv uobičajenih bolesti i protiv tifusa.