Dobar izgled ponekad šteti zdravlju

Mnogima je danas prije svega najvažnije dobro izgledati, no stvari koje nosimo mogu nam donijeti ozbiljne zdravstvene probleme. Većina nas veliku količinu novca i vremena troši na svoj izgled, no sigurno nikome nije palo na pamet da odjeća koju nosimo može donijeti obilje zdravstvenih problema i loš izgled.

Tange
Tange više ne nose samo žene već i muškarci. Bez obzira što je opće poznato da nisu zdrave, ljudi ih i dalje kupuju i nose. Većina vjerojatno zato što ne ostavljaju trag gaćica koji im se ocrtava na hlačama ili suknji. Tangice iritiraju kožu oko genitalija i trljaju je što izaziva crvenilo i pečenje. Pamučno rublje i ono koje grebe kožu idealno je za izbjeći ovakve neugodne iritacije.

Hlače
Učestalo nošenje uskih hlača i onih s niskim strukom može dovesti do ukliještenja osjetljivog živca ispod bočne kosti. To uzrokuje meralgiju parastetiku, tj neugodnu prodirajuću bol koja prolazi kroz noge. Ako želite izbjeći ovakve probleme, najbolje da počnete nositi hlače malo širega kroja i one višeg struka.

Cipele 
Nošenje cipela s visokom potpeticom loša je vijest za vaša stopala. Uguravanje stopala u obuću s visokom potpeticom može uzrokovati kurije oči te skratiti ahilovu tetivu, što vodi do grčenja lisnog mišića i onemogućava nošenje obuće ravnog đona, koja je puno zdravije od potpetica. Hodanje u visokim potpeticama jednako je hodanju na prstima što gura karlicu prema naprijed i može utjecati na uspravno držanje pa dolazi do bolova u leđima. Visoke potpetice nisu dizajnirane za hodanje po površini koja nije ravna pa je bolje nositi ih samo za izlazak i kad nije potrebno puno hodati.

Tenisice
Svatko od nas vlasnik je barem jednog para tenisica. No, ne znaju svi da par tenisica sadrži 75 puta više gljivičnih spora od zahodske školjke. Kod onih koji prečesto nose tenisice postoji veća mogućnost urastanja nokta u meso. Ako se ne može izbjeći svakodnevno ili prečesto nošenje tenisica, trebalo bi nabaviti barem dva para kako bi ih se moglo izmjenjivati ili treba više paziti da ih se obuva kad su suhe, a ne oznojene i tople.

Naočale
Sunčane naočale s ljubičastim ili plavim staklima ne filtriraju dovoljno ultraljubičastih zraka. Nošenje takvih naočala za jako sunčanog dana može čak dovesti do trenutačnog sljepila ili ubrzati proces nastajanja očne mrene za čak 20 godina. No, to se može izbjeći kupnjom naočala s deklaracijom na kojoj piše da stakla imaju stopostotnu zaštitu od ultraljubičastih zraka.

Grudnjak
Neke žene su se toliko navikle na grudnjak da ga nose i dok spavaju, a mnoge misle da će im pretjerano nošenje grudnjaka pomoći u učvršćivanju i održavanju čvrstoće grudi. No, danonoćno stiskanje u grudnjaku povećava mogućnost oboljenja od raka. Grudnjaci tiskaju limfni sustav koji prazni otrove iz tijela. Zbog toga se naslage otrova gomilaju u tkivu dojke, a to vodi do raka. No, o tome zasad još nema konkretnih dokaza.

Kravata
Za mnoge poslovne muškarce kravata je neizostavan dio dnevnog imidža. Iako svaki muškarac izgleda pristojnije s dobro usklađenom kravatom i odijelom, postoji i mračna strana ovog hrvatskog izuma. Čvrsto stegnute kravate mogu uzrokovati stegnuće vratne vene, što dovodi do povećanog pritiska u zjenici oka. To može dovesti i do glaukome, koja uzrokuje gubitak vida. Nošenje čvrsto postavljene kravate može izmijeniti brzinu protoka krvi i stiskanje oka. Ako je neophodno svakodnevno nošenje, treba paziti da se kravatu malo labavije veže.

Minica 
Hodanje okolo u minici za hladnog vremena povećava rizik stvaranja celulita. Tijelo izloženo hladnoći reagira stvaranjem zaštitnog sloja masnoće i oslabljuje cirkulaciju. To se sve može spriječiti nošenjem kratkih suknjica ljeti ili ako se ne može bez tog odjevnog predmeta, nabavite par debelih najlonki ili tajica.