Dojenje bez muke

dojenje

Majčino mlijeko je najbolja i najkvalitetnija hrana za bebu i zadovoljava sve njene potrebe do šestog mjeseca života. Da bi beba bila zadovoljna i dobro nahranjena, potrebno je da majka nauči pravilno dojiti.

Neposredno poslije poroda beba treba biti na majčinim prsima kako bi se ostvario kontakt “koža na kožu”. To su i prvi signali za tijelo majke početi pravi mlijeko. Pod utjecajem hormona prolaktina i oksitocina započinje čarobna formula pravljenja mlijeka i dojenje.Na prvi podoj treba gledati kao na upoznavanje s dojkom. Stavljanje bebe u položaj za dojenje je u stvari pomoć majci da pravilno postavi bebu na grud. Pravilan je svaki položaj u kome se dojilja osjeća udobno.

Beba treba obuhvatiti ustima skoro cijelu tamnu površinu kože oko bradavice (areolu), a ne samo bradavicu. Pri sisanju se primjećuje ritam: sisanje-gutanje-disanje. Potpuno nalijeganje usta bebe na dojku majke omogućuje mlijeko pravilno istječe iz grudi u bebina usta. U razdoblju prilagodbe i uspostave dojenja izmazanje je veoma važno. Ručno izmazanje je jednostavna tehnika i podrazumijeva da majka opipa rub dojke pored areole i kada napipa mliječne kanale, stavi kažiprst preko kanala, a palac na suprotnu stranu ili obrnuto. Može pridržavati dojku ostalim prstima ili drugom rukom. Nježno se palac i kažiprst guraju ka dubini dojke, odnosno prema prsnom košu, pa ih onda istovremeno stisne kako bi mlijeko krenulo ka bradavici.Umjesto ručnog izmazanja, može koristiti pumpica, najbolje ona koja se odmah stavi na sterilnu bočicu u kojoj će se čuvati mlijeko.

Da bi se odredilo da li je dojenje dovoljno, mogu se pogledaju jasni znaci poput izgled bebe, količina mokraće koju beba ispiški tijekom jednog dana, ponašanje između jednog i drugog obroka. Ako dijete upiški šest pelena dnevno, ima urednu, meku i obilnu stolicu, zadovoljno je – to znači sisati dovoljnu količinu mlijeka.