Dolazi nam Uskrs

uskrs4

Polako stiže  proljeće a s njime i Uskrs.Ove godine Uskrs nam stiže 31. ožujka.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, to je dan uskrsnuća Isusa Krista. Uskrs je zapravo jedini pomičan blagdan zasnivan na lunarnom kalendaru. Kroz povijest su postojale razne prepirke oko točnog datiranja Uskrsa. Rimska je Crkva rabila vlastite metode datiranja Uskrsa sve do sredine 6. stoljeća kad je preuzela aleksandrijsku metodu kojom se Uskrs slavi na prvu nedjelju poslije najranijeg četrnaestog dana mjeseca koji bi bio 21. ožujka ili poslije tog datuma. Tijekom vremena to se pojednostavilo tako da se Uskrs slavi na nedjelju poslije punog mjeseca na sam dan ili poslije ekvinocija. Zbog razlike u uporabi gregorijanskog i julijanskog kalendara, zapadne i istočne Crkve imaju različite datume Uskrsa.

uskrs1

U zapadnom kršćanstvu priprema za Uskrs je korizma ili četrdesetnica. Korizma traje oko 40 dana, počinje Čistom srijedom odnosno Pepelnicom, a završava na Veliki četvrtak. Za vrijeme korizme kršćani se odriču nekih od životnih blagodati te se postom i molitvom približavaju Bogu. Završetkom korizme počinje Vazmeno trodnevlje – Veliki petak, Velika subota i Uskrs. Nakon Uskrsa slijedi Uskrsni ponedjeljak. Tradicionalna priprema za Uskrs počinje Velikom subotom kad se odlazi na bdijenje. Na misi se pali uskrsna vatra na bijeloj ili žutoj uskrsnoj svijeći. U nedjelju, na sami Uskrs, slavi se Isusovo uskrsnuće i početak novog života. Uskrsni ponedjeljak je dan nakon Uskrsa kad se vjernici sjećaju prvog susreta uskrslog Isusa s učenicima. Običaj je da vjernici na Uskrsni ponedjeljak posjećuju rodbinu i prijatelje, odnosno sve koje na bilo koji način vole i poštuju.

uskrs2

Uz slavlje Uskrsa vežu se razni običaji i simboli. Boje se pisanice, pale se Uskrsni krijesovi, tvz. vuzmenke, a tradicionalni simboli Uskrsa su zečići i pilići. Paljenje vuzmenke običaj je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Vuzmenku pripremaju vjernici u noći sa subote na nedjelju, a pali se kresanjem dvaju kamena. Uz takvu se vatru bdije uz izobilje jela i pića. Vatra simbolizira prisustvo Boga, svjetlost života i uskrsnuće Isusovo. Obično se vuzmenka pali na najvišem brijegu da ju svi vide, jer svakoga tko u uskršnjoj noći ugleda njenu svjetlost očekuje sreća.

E sad, gdje su tu zeko i jaja i običaji koji najviše vesele najmlađe? Dakle, zašto baš zec? Zato što je zec još u pretkršćansko doba bio simbol plodnosti. Zečevi su se smatrali životinjama s najbržom mogućnošću razmnožavanja, pa su ih samim time doživljavali kao izuzetno plodne životinje koje daju obilje novog života. Kao uskrsni simboli, zečevi su se počeli koristiti još u 16. stoljeću u Njemačkoj. Slično tome, i uskrsna jaja vuku tradiciju iz davne prošlosti. Jednako kao i zec, i jaja simboliziraju novi život, obilje i rađanje. Jedna stara rimska poslovica kaže „Sav život dolazi iz jajeta” te je sasvim logično da jaja obilježavaju Uskrs, odnosno, uskrsnuće i početak novog života. Tradicija bojanja i ukrašavanja jaja, tvz. pisanica, preuzeta je iz poganskih naroda. U prošlosti, jaja su se bojala uglavnom prirodnim bojama, a ta je tradicija i danas živa. No danas se jaja češće bojaju i umjetnim jestivim bojama. Na pisanicama se mogu naći različiti motivi, ornamenti i uzorci. Svaki kraj ima svoje male posebnosti i običaje vezane uz samo bojenje pisanica, no svima je zajedničko da obojene pisanice daruju svojim najbližima kao znak bezuvjetne ljubavi. Tijekom godina tradicije su se malo pomalo mijenjale, pa tako danas običaj darivanja pisanica najviše veseli djecu. Naime, dva uskrsna obilježja, zeko i jaja, spojili su se u divan običaj za djecu; Uskrsni Zeko u vrtu sakriva pisanice koja djeca s veseljem na uskrsno jutro traže. Takve se pisanice kasnije jedu, a mnogi krajevi njeguju i tradiciju „tucanja”, odnosno udaranja jajeta o jaje.

uskrs3 [640x480]

Zbog današnjeg tempa života i same komercijalizacije blagdana izgubio se pravi smisao. No tradiciju i običaje uglavnom svi i dalje poštujemo. Važno je da uz sve obaveze i svakodnevnu jurnjavu nađemo par dana za obiteljsko okupljanje, da njegujemo tradiciju sa svojim najbližima i da zastanemo na tren i zapitamo se o pravim vrijednostima u životu. Uskrs je blagdan ljubavi i slavlje života. Podijelimo ljubav s najbližima, jer smisao Uskrsa je baš to – čista i bezuvjetna ljubav.

25 Marbles – Marble MARSEILLE – Glass Marble diameter : 16 mm.

25 Marbles - Marble MARSEILLE - Glass Marble diameter : 16 mm.

  • 25 Marbles – Marble MARSEILLE – Glass Marble diameter : 16 mm.
  • Ideal for play in the playground or for play after school.
  • Possible variation of 2 mm on the diameter of the marbles.
  • Also available in other sizes: see our other products!

25 Marbles – Marble MARSEILLE – Glass Marble diameter : 16 mm.

Cijena: £5.59

Preračunajte cijene s našim konverterom valuta (u sidebaru)

Saznajte više kako kupovati na AMAZONU