Dosadne mace topola

alergija

Plod topola, ili mace, koje su ovih dana preplavile gradove, glavni su krivac za tegobe kao što su svrbež, suzenje očiju ili kihanje na koje se žali sve veći broj osoba. Mace ipak nisu alergeni već samo iritanti i sluznicu iritiraju samo fizički, a da je aktivnost peludi topola, koji je jak alergen, okončana krajem ožujka. Mace pripadaju transportnom sustavu topole, koji prenosi pelud, a na pelud topole može razviti pretjerana, odnosno alergijska reakcija. Histamin koji se oslobađa je taj koji uzrokuje širenje krvnih žila na sluznici gornjih i donjih dišnih puteva, na koži i na očnim konjunktive. On je odgovoran za otok, svrbež, crvenilo, suzenje očiju, pojavu koprivnjače na koži, pojačano curenje iz nosa, za kihanje, ali započinje i procese na sluznici donjih dišnih puteva koji dalje dovode i do gušenja kod osoba koje imaju alergijsku bronhijalnu astmu.

Prvi korak u zaštiti od ovih alergena jeste njihovo uklanjanje sa sluznica, kose i kože, dakle pranje i ispiranje nakon izlaganja alergenu. Lijekovi antihistaminici H1 antagonista (“aerius”, “klaritin”, “presing”, “cetirizin” i mnogi drugi) ne bi trebalo da se uzimaju nekontrolirano. Naročito je opasno samoinicijativno uzimanje preparata kortikosteroida bez procjene alergologa-imunologa. Posljednjih desetak godina postoje i leukotrijenski antagonisti (“akolejt”, “singuler”) koji smanjuju potrebu za kortikosteroidima. Svi ovi preparati mogu se uzimaju peroralno ili da se primjenjuju lokalno u vidu otopine, krema, masti ili nazalnih sprejeva.

U razdoblju od travnja-svibnja na našim prostorima dominiraju poleni trava: Ježevica, livadski vijuk, raž, kao i poleni različitih vrsta drveća, kao topole, vrbe i slično. Krajem lipnja i tijekom srpnja tegobe i koncentracija peludi u zraku jenjavaju, da bi se od kolovoza pa sve do listopada javili poleni korova ambrozije svih vrsta, pelin i slično.

Da bi se izborili s tegobama neophodna je dobra alergološka dijagnostika i liječenje u priznatim centrima. Neke od manjih kliničkih tegoba mogu adekvatno da se tretiraju i zaustave, da pacijent ne bi razvio bronhijalnu astmu i dalje njene komplikacije.

The Allergy Bible: The Definitive Guide to Understanding, Diagnosing and Treating Allergies and Intolerances

The Allergy Bible: The Definitive Guide to Understanding, Diagnosing and Treating Allergies and Intolerances

Cijena: £2.99

Preračunajte cijene s našim konverterom valuta (u sidebaru)

Saznajte više kako kupovati na AMAZONU