Dvorci sagrađeni zbog ljubavi

Kako ljubav pokreće svijet tako joj nije bilo teško natjerati srca zaljubljenih muškaraca da svojim voljenim boljim polovicama sagrade građevine u čiji kamen je utkana njihova neizmjerna ljubav. Kad Eros i Amor zavladaju arhitekturom nastanu prekrasne građevine poput Taj Mahala i Swallow’s Nest dvorca u Ukrajini. Neki su sagrađeni u čast tek stvorenim ljubavima dok su pojedini izraz žaljenja za prekinutom romantičnom pričom.

db

Dvorac Boldt – Na Valentinovo 1905. godine George Boldt je svojoj ženi poklonio imanje na kojem je sagrađen dvorac u viktorijanskom stilu s još nekoliko pomoćnih dvorčića na otoku Heart u New Yorku. Tako se tu nalazi Rhineland dvorac sa 120 soba, Alster toranj, Yacht house i ostali manifesti ljubavi na 5000 kilometara otoka.

tm

Taj Mahal – Jedna od najpoznatijih i najljepših građevina svijeta – Taj Mahal je zapravo Mauzolej i uspomena na izgubljenu ljubav. Car Shah Jahan ga je dao izgraditi nakon pogiblje svoje najdraže žene Mumtaz Mahal. Sagrađen je većinom od crvenog kamena, a u njemu su kombinirani indijski, perzijski i islamski stilovi gradnje.

sn

Swallow’s Nest – Sagrađen 1912. godine južno od Krima u Ukrajini, Swallow’s Nest je jedna od romantičnijih građevina neogotičkog stila. Njegovo izvorno ime je ‘Dvorac ljubavi’, iako ne postoje čvrsti dokazi da je sagrađen u ime nekoj ljubavi, već je više bio gnijezdo za skrivena ljubakanja. Nakon restauracije koja je trajala 40 godina možete posjetiti ovu ljubavnu tvrđavu i večerati u restoranu s pogledom na Crno more.

dd

Dvorac DobroydJohn Fielden, sin bogatog engleskog industrijalca se zaljubio u kćer lokalnog tkalca koja je se obećala udati za njega ako joj sagradi dvorac na brdu. Tako je nastao dvorac Dobroyd u Tomordenu Engleskoj sa 66 luksuznih soba. Ipak ljubavna priča nema sretan kraj. U želji da njegova žena stekne dostojno obrazovanje, John ju u Švicarsku na školovanje. Par se udaljuje te se on nakon njene smrti ponovo oženi. Iako su u zidovima dvorca urezani razni izljevi njihove vječne ljubavi, ona nije trajala, ali je dvorac ostao.

dkk Dvorac Kellie Castle

– Najstariji dvorac u Maleziji sagrađen zbog ljubavi je upravo ovaj, dvorac Kellie. Njegovi tornjevi su zbog ljubavi počeli parati nebo 1915. godine kada je škotski plantažer William Kellie Smith dao izgraditi ovaj dvorac za svoju ženu Agnes Smith. Ipak kako je španjolsa gripa pokosila 70 % radnika, gradnja se nije mogla nastaviti. William je umro nedovršena posla, a i dan danas kruži priča kako je dvorac opsjednut.

Enhanced by Zemanta

source: she.hr