Egipatska Kozmetika od prije 4000 godina

Elizabeth-Taylor-Cleopatra-portable
Sadrzaj nadjen u jednoj od grobnica u egipatskim piramidama pomogao je istrazivacima da nauce mnogo o uljepsavanju u drevnom Egiptu. Drevni Egipcani su mnogo drzali do lijepog izgleda, podjednako i zene i muskarci.

“Egipatske oci” su nesto sto je nas i danas podsjeca na cinjenicu da su se Egipcani sminkali. Prva slika koja nam pri tom dodje je lik Elizabeth Taylor kao Kleopatre u istoimenom filmu. U poslijednje vrijeme vratila se u modu prosirena crna crta,eyeliner, na gornjem kapku

U starom Egiptu, crna boja, ulramarin plava ili zeleni boja su koristeni za osjencavanje ociju.Taj skoro kazalisni nacin sminkanja danas se opet mnogo koristi kao sminkanje za vecernje izlaske.

Kozmeticke kuce kao sto je L’Oreal s Musées de France znanstveno je istrazivala sve sto je pronadjeno od ostataka u egipatskim grobnicama. U tim istrazivanjima odkriveno je da su ostaci sminke nadjene u grobnicama egipatskih piramida sadzavala mnogo metala, tj, usitnjenog u prah olova, zlata i srebra. Tako da je ovaj francuski kozmeticki div u svoje najnovije proizvode implementirao te iste sastojke.Zacudjujuce je da su tako davno Egipcani imali toliko znanja da su znali napraviti smjese metala i kristala koji su onda uz primjenu dodataka generirali nijanse boja za ukrasavanje ociju.Znanstvenici su odkrili da je u svjetlim nijansama odkriven antibioticki sastojak koji je cuvao oci od infekcija koje bi mogle nastati od upotrebe teskih namaza sminke.

Znanstvenici su se susreli sa materijalnim dokazima o boji za lice, crveni oker i dodatak raznih masnih proizvoda pronadjen je u grobnicama.

Egipcani su takodjer koristili i parfeme.Pravili su ih od uglavnom na osnovi bademova ulja ali i nekih drugih biljnih ulja. Na takvu bazu dodavali su dijelove biljaka pa cak i jestivih zacina koje su koristili pri pripremi hrane. Tipicni mirisi su bili; miris ljiljana, cimeta, narandje, smirna, tamjan, sandalovina.

Perike kao dodatak uljepsavanju bile su prisutne opet jednako kod zena i kod muskaraca. Kana sa dodatkom lisca oraha, bila je u upotrebi skoro kod svih slojeva egipatskog drustva.

Za skoro posvemasnji izostanak karijesa na egipatskim mumijama naucnici su nasli objasnje u abrazima na zubima, abrazije su nastale od ostataka kamena u brasnu, sitni kameni ostaci nastajali su kod mljevenja zitarica, a dah su osjvjezavali zvakanjem persina.