Feng shui i harmonija doma

Feng shui

Kao što je svima dobro poznato feng shui potječe iz Kine kao i papir, tisak, seizmograf i naravno kompas (radi preciznijeg određivanja strana svijeta i proračuna vremena i prostora) koji su upravo i izumili drevni praktikanti ove vještine uredjenja i uskladjivanja odnosa čovjeka, zdanja i okruženja.

Ova vještina postoji i primjenjuje se više od 4000 godina i to ne samo na prostorima Azije već smo i sami svjedoci njenog ubrzanog širenja i prihvaćanja, naročito u posljednjih par stotina godina na svim ostalim kontinentima, pogotogo u zapadnoj Europi i Americi. Neposredno okruženje (oblik terena na kojem se nalazi nasa kuća, stan, veličina i oblik zgrada koje nas okružuju, kao i sam raspored namještaja i prostorija u stanu, kuci, ukupna orijentacija našeg stana kao i svake prostorije ponaosob u odnosu na strane svijeta), kao i osobe s kojima dijelimo sav taj prostor (roditelji, supružnik, djeca, rođaci, susjedstvo, kućni ljubimci kao i biljke koje se nalaze u našoj blizini) utječu na naš prosperitet, ponašanje, au mnogome i na naše zdravlje. Upravo iz gore navedenih razloga neophodno je da prostor u kome živimo i radimo uredimo najbolje što možemo kako bi cjelokupnu energiju koju emitira taj prostor podredili i usmjerili svojim potrebama iu što kraćem vremenskom periodu ostvarili svoje ciljeve. U tome će nam u mnogome pomoći prakticiranje Feng Shui-ja, ali da bi krenuli sa uredjivanjem prostora po ovoj drevnoj kineskoj vještini neophodno je da pripremimo tlo na kome će Feng Shui biti zaista djelotvoran i nesputan. Prvenstveno bi trebali:

– Generalno očistimo stan, posebnu pažnju treba posvetiti ćoškovima, kao i dijelovima stana koje pokriva namještaj,
– Operemo prozore (kao i sve drugo u stanu) i održavamo besprijekorno čistim jer su upravo oni naš prozor u svijet,
– Redovito brišemo prašinu jer ne samo da prašina negativno utječe na naš dišni sustav već i sputava protok pozitivne “či” energije
– Sve što je pokvareno (vrata koja škripe, teško se otvaraju, slavine koje cure, ringle koje ne rade …) poboljšati,
– Sve što je polomljeno, okrnjeno Od kuhinje (čaše, tanjuri, šerpe …) bacimo, – sve sitnice koje iz godine u godinu čuvamo i skupljamo bez prave namjene bacimo ili odložimo i pesložimo (špajz ili podrum), nikako ih ne treba gomilati u prostoru u kojem se svakodnevno obitava,
– Bacimo bez ikakvog rzmišljanja sve što nas podsjeća na bolne događaje, osobe koje su nas povrijedile (slike, pokloni, cd-ovi s glazbom), jer samo tako možemo osloboditi prošlosti i nastavimo nesmetano živjeti. Upravo ove sitnice koliko god nam bezazleno i besmisleno djelovale su nepremostive prepreke koje ne dozvoljavaju da pozitivna “či” energija nesputano cirkulira prostorom u kojem živite i samim tim svi ukućani će nailaziti na poteškoće u svom budućem životu.

Feng shui u kuhinji
Najveća greška prilikom uklapanja kuhinjskih elemenata je postaviti štednjak pored hladnjaka ili štednjak pored sudopera, najčešća kombinacija ai najnepovoljnija je da se štednjak nalazi izmedju sudopera s jedne i hladnjaka s druge strane. Ukućani sa jednom od ove tri kombinacije najčešće imaju problem sa viškom kilograma, ili sa neuhranenošću. Skoro nigdje nećete sresti osobe koje obitavaju u ovakvoj kuhinji a to su u većini slučajeva dame, koje nemaju problem s tjelesnom težinom upravo zbog ove postavke kuhinjskih elemenata. Rješenje koje je najdjelotvornije u ovom slučaju je da izmedju vatre (štednjak) i vode (sudoper, hladnjak) postavimo drvenu ploču debljine ne tanju od 0.5cm da bi unošenjem elementa drveta razgraničili vatru i vodu, a ujedno i unijeli sklad izmedju ova dva elementa jer je dobro poznato da u izravnom kontaktu voda neutralizira vatru. Ukoliko vam uvjeti dopuštaju najpovoljnije je da drvena ploča bude viša za jedan centimetar od razine štednjaka. O urednosti i čistoći u kuhinji ne treba uopće pisati jer je svima poznato da je neophodno da bude besprijekorna.

Feng shui u blagovaonici
Na našim prostorima je najprihvaćeniji pravokutni stol, dok je u feng šui-ju pravokutni sto simbol nejednakosti među ukućanima i razmirica među supružnicima kao i između roditelja i djece. Najpovoljniji oblik stola za dvočlanu i četveročlanu obitelj je kvadratni ili okrugli stol, za više članu obitelj je najboli šestougaoni, osmougaoni sto (ovisno o broju članova obitelji) ili univerzalni okrugli sto, jer simboliziraju jednakost i razumijevanje. Povoljnim se smatra i ogledalo na zidu najbližem stolu jer se postiže “optička varka”, da hrane ima mnogo više. Vaze sa cvijećem, zdjele s voćem (naročito one sa slikama ili gravurama ribe su najpovoljije jer riba u Feng Shui-ju označava obilje) su obavezne u svakom domu.

Feng shui u dnevnoj sobi
Najrasprostranjeniji raspored namještaja kod nas je da kreveti, garniture budu postavljene tik uza zid što je vrlo nepovoljno jer blokira protok najpoželjnije “či” energije kroz ovu prostoriju u kojoj bi trebalo da je bude u izobilju jer je upravo dnevna soba, pored blagovaonice jedina prostorija u kojoj ukućani borave duži vremenski period zajedno razmjenjujući mišljenja, iskustva, a ujedno i produbljuju osjećaj privrženost. Najbolje je namještaj u dnevnoj sobi bude najmanje deset centimetara odmaknut od zidova, u obliku kruga i ili elipse s kolicima na sredini. Takodje nikako ne treba stavljati dijelove namještaja koj služe za sjedenje (kauč, fotelje) tako da kad sjedite ledjima budete okrenuti ka prozoru. Iza vaših leđa najpovoljnije je da se nalazi zid da biste imali osjećaj sigurnosti dok uživate u obiteljskoj idili. Zavjese na prozorima bi trebale biti preko cijelog prozora i neprovidne kada se gleda izvana prema unutra (ukoliko živimo ili nam se dnevna soba nalazi na nižem katu). Poželjno je držati slike u sjeverozapadnom dijelu prostorije na kojima su svi ukućani zajedno jer tako dodatno produbljujemo osjećaj povezanosti ukućana, a ujedno aktiviramo sektor obitelji. Biljkama bi trebali pokrijemo prazne kutove i naravno osvijetlimo dnevnu sobu raznim lampama, lusterima maksimalno koliko nam to uvjeti dopuštaju.

Feng shui u spavaćoj sobi
U spavaćoj sobi osim kreveta, pojedna komoda sa obje strane kreveta iznad kojih se nalazi po jedna lampa i plakara za garderobu ne bi trebao nalaziti nista drugo. Krevet nikako ne smije se nalazi ispod pozora, kao ni slika iznad kreveta. Ogledalo je također nepovoljno za spavaću sobu jer aktivira negativnu “ša” energiju koja negativno utječe na san i ukoliko vam je uobičajeno potrebno osam sati sna, u spavaćoj sobi s ogledalom ćete imati besane noći i bez obzira na sate koje odspavate nikad se nećete osjećati odmorno . Slike djece su također nepovoljne za spavaću sobu jer umjesto da probude erotsku one bude roditeljsku ljubav i supružnici često nisu zadovoljni svojim seksualnim životom. Umjesto slika djece možete staviti sliku na kojoj ste vi zajedno sa supružnikom na nezaboravnom odmoru i još je povoljnije ukoliko je slika slikana noću. Kao i za dnevnu sobu i ovdje je prazne kutove povoljno popuniti biljkama.