Feng shui u kuhinji

_Feng-Shui-Way.jpg

Feng shui prastaro je kinesko učenje o harmoničnom i vitalnom stanovanju koje počiva na jedinstvu čovjeka i zemlje. Prostor osmišljen po feng shui zakonima rezultira životnim ozračjem koje je poput čistog i svježeg vjetra (feng) i vode (shui) koja nesmetano teče. Feng shui stoga razumije, intuitivno uvažava i koristi energetske tokove, sile i valove prirode, neba i zemlje, te života općenito. U svojem učenju o harmoničnom uređenju životnih prostora, feng shui posebnu pažnju posvećuje kuhinji. Po ovom učenju, kuhinja kao prostor u kojem se priprema hrana za održavanje života simbolično predstavlja izvor blagostanja cijelog doma, pa je neobično važno kako je koncipirana, opremljena i dizajnirana.

Najbolje je da kuhinja bude smještena u jugoistočnom kutu kuće, dok njen oblik mora biti što jednostavniji, a strop ni previsok ni prenizak. Uputno je da je pod u tonovima boje zemlje, a zidovi u toplim pastelnim tonovima boje vanilije ili breskve.

Kuhinjski ormari i police, a posebno one u kojima se čuvaju namirnice, moraju biti bezuvjetno načinjeni od drva. Metal se, a posebno metalni namještaj, treba u kuhinji izbjegavati jer narušava ravnotežu. Da bi se postigla ravnoteža, metal treba neutralizirati prirodnim materijalima, drvom, prućem, pamukom i biljkama, dok se, primjerice, u metalno posuđe koje nije u upotrebi mogu stavljati orasi ili lješnjaci, odnosno, u njemu se mogu čuvati različita mala drvena kuhinjska pomagala.

f [640x480]

Kako postaviti štednjak i stol za jelo?

Štednjak bi, kao jedan od najvažnijih uvjeta harmoničnog kuhanja u fengshuiu, trebao biti plinski, a nikako električni, jer elektromagnetsko polje negativno utječe na energiju kuhanja i na naše zdravlje. Nadalje, štednjak nikad ne smije biti postavljen pokraj, ali ni nasuprot sudopera ili hladnjaka. Naime, vatra i voda, toplo i hladno, uvijek su u sukobu, pa predstavljaju opasne kombinacije. Ako se štednjak ne može smjestiti odvojeno, onda se od sudopera ili hladnjaka može uspješno odvojiti drvenom radnom plohom ili pregradom, ali i biljkom na stalku ili u visećoj košarici, koja će omogućiti protok energije i u takvoj situaciji. Nesklad se bitno može popraviti i fotografijom koja prikazuje cvijeće, voće, biljke ili drveće. Štednjak ne smije biti smješten ni ispod prozora ni nasuprot vratima. Ako se to ne može izbjeći, vrata za vrijeme kuhanja moraju biti zatvorena ili se na vrata mogu objesiti viseći zvončići, koji će ublažiti ili promijeniti protok negativne energije.

f1 [640x480]

Feng shui preporučuje da se iznad štednjaka stavi makar i malo ogledalo, čime će se dobiti dojam dubine i svjetla i omogućiti oslobađanje i protok energije, koja se u protivnom blokira na ravnoj površini. K tome, u ogledalu će se udvostručiti plamenici štednjaka, čime će se ojačati snaga i blagostanje u kući. Kako vibracije i zvukovi na koje se inače lako možemo naviknuti ipak mogu uzrokovati stres kod ukućana, štetnu buku koju proizvodi hladnjak treba ublažiti malim fontanama koje žubore ili biljkama koje će ponovno uspostaviti narušenu ravnotežu u prostoru kuhinje.

f3 [640x480]

Ako se u kuhinji jede, dio za kuhanje morao bi biti odvojen od dijela za blagovanje. To se, primjerice, može postići drvenim pregradama, ali i visećim zvončićima, koji će uspješno odvojiti dvije različite energije i spriječiti ih da se sukobe. K tome, dio u kojem se jede mora biti namješten što jednostavnije, stol bi trebao biti zaobljenih rubova ili, još bolje, okrugli ili ovalni. Najbolje je da je stol pokraj prozora kako bi bio osvijetljen dnevnom svjetlošću.

source: coolinarika

 

Enhanced by Zemanta