Kako očistiti mrlje i flekove s tkanina

flekovi

Flekovi – Najvažnije je da odmah uklonite s tkanine što više prolivene tekućine jer je suhe mrlje puno teže ukloniti. Činite to tako da proliveno sredstvo ne utrljavate u tkaninu, a prolivena pića posušite bijelom krpom ili bijelim papirnatim ručnikom.
Masne mrlje najbolje je posuti talkom ili kukuruznim brašnom, a suhe, praškaste tvari u trenu ćete ukloniti selotejpom omotanim oko prsta.

Nikada sol i sapun!
Nikada ne stavljajte sol na proliveno crveno vino. Poput čaja, kave i cole, crveno vino također sadrži pigmente tanina. Sol može pridonijeti tome da se oni trajno upiju u tkaninu. Također, nikada ne utrljavajte sapun u svježu mrlju, posebice ne u one od crvenog vina, čaja ili kave jer ćete tako pogoršati situaciju.

Sušenje na zraku
Flekovi – Uvijek ostavite da se zamrljana tkanina osuši prirodno. Sušenje na radijatoru, u sušilici ili glačanje može je samo trajno “učvrstiti” na tkanini. Isto vrijedi i za ispiranje svježe mrlje vrućom vodom. Ipak, glačalo je korisno pri uklanjanju mrlja od voska – prekrijte je papirom i glačajte preko njega da papir upije vosak.

Vuna i svila
Svila i vuna osjetljive su tkanine koje je lako oštetiti. Nikada ne ostavljajte sredstvo protiv mrlja na bazi enzima ili deterdžent na prirodnoj bazi na svili ili vuni. Oni se sastoje od proteinskih vlakana i ta će sredstva “izgristi” ne samo mrlju nego i tkaninu. Na ovim materijalima nikada ne koristite izbjeljivač.

flekovi1

Bijele tkanine
Flekovi – Mrlje se u pravilu mogu ukloniti i s bijelih tkanina, osim ako su od najlona ili nose oznaku “ne izbjeljivati”. Sve ostale bijele tkanine mogu se namočiti u blagoj otopini kućnog izbjeljivača u trajanju od 15ak minuta (20 ml izbjeljivača na 5 litara vode). Dobro isperite prije uobičajenog pranja.

Kava i vino
Mrlje od kave ili čaja na vuni ne perite u perilici nego ručno u mlakoj vodi. Crveno vino na svili treba ukloniti odmah. Isperite mrlju mineralnom vodom ili tonikom i osušite bijelim papirnatim ručnikom.