Hobijem protiv stresa

Hobijem protiv stresa

Donosimo Vam nekoliko zanimljivi tehnika koje svakako mogu pomoći kod stresa, depresije, da alternativnim metodama pomognete sami sebi.

Oslikavanje svile:
Oslikavanje svile je prekrasna tehnika kojom možete ukrašavati odjevne predmete, ali i raditi slike. U ponudi se mogu naći već priređene marame, šalovi i kravate određenih dimenzija, koje su spremne za oslikavanje. Postoji nekoliko tehnika oslikavanja svile i razni efekti koji se mogu postići. To je tehnika oslikavanja svile pomoću kontura i boja za svilu. Materijal koji vam je potreban je: svila, konture za svilu, boje za svilu, okvir, pribadače za svilu, šablona (crtež), fantom olovka, kist, sol.

Fimo
Fimo masa za modeliranje je posebna vrsta polimerne gline, lagana i jednostavna za modeliranje. Potpunu i trajnu čvrstoću dobiva pečenjem na 130°C u običnoj pećnici 20-30 minuta. Za razliku od ostalih modeliranih masa, fimo masu prije rada treba dobro pripremiti, odnosno obraditi. Čvrsta, pomalo gumasta osobinafimo-a čini ga izuzetno pogodnim za izradu finih detalja. Posebnost fimo-a je program “prozračnih” boja, koje omogućuju izradu efektnih ukrasnih predmeta.fimo masa čuva se na sobnoj temperaturi, a ako je već načeta dobro ju je zamotati u plastičnu ili alu-foliju i spremiti u plehnatu kutiju s čvrstim poklopcem. Tako spremljena može se čuvati jako dugo i opet upotrebljavati kada se to zaželi.

 

 

 

 

 

 

Gel vosak je posebna vrsta voska pripremljenog u obliku želea (gel), a odlikuje se puno sporijim sagorijevanjem od običnih voštanih svijeća. Gel vosak omogućuje neograničene kombinacije i “igre” u kreaciji vlastitih dekorativnih svijeća, koje, opet uz dodatak mirisa, mogu biti i mirisne. Za izradu svijeća potreban vam je vosak u gelu, stijen ili fitilj, čaše za svijeće, ukrasno kamenje, razni sitni ukrasi te dvije posude.
Priprema gel voska

Gel vosak se, da bi se izradila svijeća, treba najprije otopiti: u jednu pliću široku posudu sa vodom (napuniti vodom do polovice posude) stavi se posuda sa gel voskom (najbolje staklenka ili limenka sa širokim otvorom ili slična posuda sa ručkom zbog lakšeg rukovanja) i zagrijava na temperaturi 90-95°C tako dugo dok se sav gel vosak ne otopi i postane tekuć. Za cijelo vrijeme rada najbolje je ostaviti posudu sa vodom i gel vosak na srednjoj temperaturi na štednjaku tako da gel vosak ostane u tekućem stanju.
Otapanje voska treba nadzirati i paziti da u posudi bude uvijek dovoljno vode!
VAŽNO: Gel vosak NE SMIJE SE OTAPATI U MIKROVALNOJ PEĆNICI!!
Gel vosak sipati sloj po sloj u staklene posudice- nakon svakog ulijevanja voska u staklenu posudu treba pričekati da se prethodni sloj stisne, ohladi
– miješanje boja i razrjeđivanje sa transparentnim gel voskom – obojani gel (sam ili u kombinaciji sa prozirnim gelom) nalijeva se jedan na drugi bez prethodnog hlađenja)
Postupak se sastoji u tome da u odabranu staklenu čašu ili posudu najprije postavite fitilj sa metalnom pločicom, (dodate deko materijale po izboru ili preskočite ovaj dio) pustite da se gel vosak kojim je fitilj pričvršćen potpuno ohladi i onda ulijevate tekući gel sloj po sloj ili od jednom.
Salvetna tehnika ili decoupage;
Salvetna tehnika je vrlo popularna tehnika koja se razvila u 18. stolječu u Velikoj Britaniji i proširila se po cijelom svijetu. salvetna tehnika, jer se ustvari salvetama i raznim decoupage papirima mogu ukrašavati upotrabni i ukrasni predmeti. Za početak potreban je, za decoupage koje se može kupiti u hobby dućanima ,a ima ih raznih vrsta (art potch sjajni,mat, sa šljokicama), akrilna boja na bazi vode (bijela obavezno), a s vremenom i mnoge druge, isto dolaze u sjajnoj i mat boji, lak boje i mettalic boje, crakle lak (prozirni lak na bazi vode za efekt pukotina, raspucava boju koja je nanesena na njega), plosnati sintetički kist i salvete s raznim motivima.
Decoupage je tehnika koja se može primijeniti na gotovo svim predmetima; drvu, plastici, staklu, metalu, tkaninama, papiru…na svemu, samo treba isprobati!
Postupak ukratko:
Npr. uzmemo neki predmet koji imamo kod kuće, npr. tegla za cvijeće…obojimo ju bijelom akrilnom bojom i ostavimo da se osuši, ukoliko je potrebno, obojimo još jedanput (boju možemo nanositi spužvicom ili kistom), izrežemo škarama motiv sa salvete ili pak pažljivo išćupkamo prstima oko motiva, zatim odvojimo slojeve salvete tako da nam ostane onaj sloj s motivom, zatim nanosimo kistom lak-ljepilo (dovoljno je nanijeti malo tek tolko da motiv salvete možemo položiti na predmet, a to radimo pažljivo) i odmah kistom ili prstima umočenim u lak-ljepilo poravnamo salvetu tako da prelazimo lagano preko salvete od sredine prema rubovima pazeći da ne ostane naborana i ne stavljamo previše lak-ljepila,
slijedi sušenje i to je ukratko to…