Imati pravoga prijatelja

Imati pravoga prijatelja

S godinama svi uglavnom znamo procijeniti ljude I imamo neki uži krug prijatelja.S godinama se shvaća da nije bit prijateljstva ima što više prijatelja,već imati jednoga prijatelja ali iskrenoga.

Pravi prijatelj:

1.  Tu je kada svi drugi odu– Iako je ovo već izlizana fraza, zaista je istina da se pravi prijatelji prepoznaju tek onda kada vam je najteže. Većina nas, nažalost, tek tada shvati na koga zaista možemo računati i na koga se zaista možemo osloniti. Pravi prijatelj, pored toga što ti pruža bezgraničnu podršku i razumijevanje, uvijek će ti sve reći iskreno i u lice, jer pravi prijatelji ne mijenjaju svoje mišljenje o vama kao čarape.

imati pravoga prijatelja1

2.  Dijeli s vama osjecaje –Kada ste tuzni i vaš prijatelj sa vama tuguje. Pravi prijatelj je vrijedniji od svega, jer je sretan kada je vama dobro i tužan kada zbog nečega patite.

3.  Sve zna o vama – A ipak vas voli sa svim vašim manama i vrlinama. Prijatelju možete ispričati sve vaše tajne, a da znate da tu neće biti osude i pridika. Bit će možda prigovora, ali onih dobronamjernih.

Lažni prijatelji:

1.  Osuđuju –Kada imate neki problem, a treba čitava vječnost da odlučite da li bi trebali to vašem prijatelju reći ili ne, odmah usput i razmislite šta vam ta neodlučnost govori o vašem, takozvanom prijateljstvu. Prijatelji su tu da bi nas utješili i učinili da se osjećamo makar malo bolje s obzirom na situaciju, a ne da nas još više ubiju u pojam. Svijet je pun predivnih i osjećajnih ljudi, samo ih treba uz malo veći trud pronaći.

2.  Ne misle na vaše probleme – Da li ste ikada pokušali da pričate sa zidom? Ako i niste, samo pokušajte da pričate o vašim problemima sa nekim tko vam je prijatelj samo kada njemu to odgovara. Reakcija je skoro pa ista, to jest’, nema je. Ti takozvani prijatelji imaju samo jednu misiju, a to je njihova osobna korist. Njih ne zanimaju vaši problemi, zanima ih samo da vi budete tu kada ih oni imaju.

3. Nikada ih nema kad su potrebni– Vi im dođete kao rezervni igrač na klupi. Točnije,  oni imaju veće učešće na utakmici, nego vi u njihovom životu. Vi ste tu kada neki plan propadne, kada je užasno dosadno, kada im treba netko tko će slušati njihove probleme i jadikovanje.,a kada poželite izlazak da s nekim popijete kavu ili običnog razgovora, nigdje nikoga nema. Odjednom svi imaju neka važna posla i obaveze.

imati pravoga prijatelja2

Kakav ste vi prijatelj

 

Da li neki ljudi ubrajaju vas u svoje prave prijatelje? Život je takav da, ako želite nešto da dobijete, morate nešto i da pružite. Tako je i u prijateljstvu. Prijateljstvo je pravo samo ukoliko je obostrano. Titulu pravog prijatelja zaslužuju samo i isključivo samo oni koji:

Pravi prijatelji:

1.  Znaju da shvate problem – I bez da im se kaže. Mada tu veliku ulogu igra i koliko poznajete osobu sa kojom se družite. Sve u svemu, ukoliko primijetite bilo kakav znak da je vašem/oj prijatelju loše, nemojte to nikako zanemariti. Čak iako ne znate o čemu se radi, potrudite se svim silama da saznate. Možda on ne zna kako da počne ili jednostavno ne želi da vas opterećuje, ali baš zato vi mu morate dati do znanja da ste tu, da ste uz njega. Čak i ako je to neki problem i vezi sa vama, razgovarajte, nikako ne napadajte.

2.  Ništa ne prešute – Bilo da se radi o prevari u vezi, ogovaranju ili bilo čemu drugom što ima veze sa životom tvog prijatelja, moraš da mu reći i to sasvim iskreno i otvoreno. Nijedna laž ne boli toliko kao laž onoga u koga imamo najviše povjerenja.

3.  Su uvijek tu – Budite tu i kada nema problema. Ako se ne vidite par dana, pošaljite poruku, raspitajte se kako je, da li se desilo nešto novo itd. Izađite,prošetajte, idite na kavu. Najvažniji su oni prijatelji koji vas se sjete i koji su tu i inače, a ne samo kada ste u problemu. Njegujte svoje prijateljstvo, posjećujte se, pa makar I na kratko.Svi mi imamo svoje obaveze i probleme, ali za to uvijek treba naći vremena, jer čovjek bez prijatelja je samo pola čovjeka.