Imati prijatelja je zdravo

 

prijatelj

Ako ste vi nekom pravi prijatelj, ako imate pravog prijatelja sa pravom se smtrate bogatim čovjekom. Prijateljstvo je bogatstvo ali ne samo u prenesenom smislu, nego stvarno bogatstvo koje ima utjecaj na sve segmente vašeg života.

Da li ste se ikada zapitali da li postoji definicija ili više njih koje najbolje opisuju pravog prijatelja?

Da, postoje. Pravi prijatelj posjeduje sljedeće kvalitete:

– težnja da pomaže drugima oko sebe
– empatija i simpatija
– iskrenost čak i u situacijama u kojima je drugim ljudima teško da kažu istinu, posebno ako se radi o nečijim nedostacima
međusobno razumijevanje i suosjećanje; sposobnost da se obratite jedni drugima kada vam je potrebna emocionalna
podrška
– uživanje u vremenu provedenom zajedno
– povjerenje
– pozitivan reciprocitet – odnos se zasniva na jednakim “uzimanjima” i “davanjima” obje strane
sposobnost da bude ono što jeste, da izrazi svoje osjećaje i da pravi greške bez straha od osude.

Poznato je da osjećaj povezanosti sa onima koje volite vodi i do sretnijeg života. Ali, znate li da vas to čini i zdravijim? Naime, da biste bili zdravi nije dovoljno da samo jedete dosta povrća, vježbate, spavate i pratite liječničke upute. Mnogo drugih faktora doprinosi vašem ukupnom zdravlju, a jedan od njih je i prijateljstvo. Istraživanja pokazuju da osobe sa bliskim krugom prijatelja žive duže, lakše se nose i bore protiv teških oboljenja, kao što su rak ili oboljenja srca te su rjeđe prehlađene.

Dakle, družite se što više i sa što više ljudi. Njegujte poznanstva i prijateljstva, ali imajte na umu da se ne trebate družiti iz koristoljublja već iz pravih, iskrenih pobuda.