Gluten – Intolerancija na gluten kod djece

gluten

Gluten: Intolerancija na gluten kod djece

Intolerancija na gluten ili pšenicu povlači set simptoma – napuhanost, isperutana uši i glavu, razdražljivost, nervozu i umor.

Neki pacijenti su primijetili da dok imaju ove simptome, prisutni su ekcem i psorijaza. Čitajući priznatu literaturu na tu temu, mnogi su došli do zaključka da je u pitanju intolerancija na hranu. Najprije treba razjasniti što znači intolerancija na hranu. Pod ovim terminom se podrazumijeva loša reakcija na hranu (pored psiholoških reakcija). U cijeli problem može biti umiješan imunološki sustav ali se trenutno njegovo stanje ne može uzeti kao relevantno jer ne postoji sustav mjerenja. Medicinska praksa se vrlo interesuje za intoleranciju na hranu i njezine učinke na organizam. Ipak uslijed velikog broja različitih objašnjenja za isti problem, to područje je za pacijente postalo minsko polje. Testovi za alergiju su veliki posao ali pristupi koji se koriste izvan konvencionalne medicine nisu dovoljno pouzdani da ih velika većina liječnika koristi s uvjerenjem u njihovu sigurnost.

Gluten: Nejasni simptomi koji se ne uklapaju u standarde dijagnoze često imaju veze s eliminacijom hrane a može biti i da Vaša volja reagira na tretman. Pod “nejasni ” simptomima se misli na one koje mnogi ljudi iskuse – nadutost, umor, suha koža, osipi i promjene raspoloženja a njih je teško pripisati nekom regularnom obrascu ili uzroku. Ako je već problem u prehrani, pokušajte prvo izbacite mlijeko, jaja, govedinu, piletinu, aditive, naranče, limun i ostalo južno voće. Ukoliko se ekcem povuče uslijed regulirane prehrane, pokušajte kasnije vratite namirnice koje ste izbacili, jednu po jednu, jer ćete tako uvidjeti koja od njih uzrokuje nastanak ekcema. Ako se pak ekcem ne povuče pokušati skinete s jelovnika orahe, ribu, janjetinu, pšenicu, rajčica, kikiriki i soju.

Ako i ovo ne uspije, nikako se ne preporuča daljnja restrikcija prehrane bez suglasnosti liječnika ili kvalificiranog nutricioniste.