Istina o braku

 

Istina o braku

Svi znamo da život nije bajka i da sladunjava rečenica “I živjeli su sretno do kraja života” vrijedi samo za filmsko platno i glavne junake. Ipak, i muškarci i žene maštaju o tom sretnom završetku. On čeka svoju Pepeljugu, a ona se nepopravljivo romantično nada princu na bijelom konju. Ono što svatko treba znati jeste da za brak treba ljubavi, tolerancije, puno uvažavanja i strpljenja. Morate vjerujete da će vas vaša ljubav izvesti na pravi put iako to ponekad nije baš jednostavno. Pripremili smo sedam stvari koje vam nitko nije rekao o braku, a koje će vam se sigurno događati.

Ponekad ćete u krevet ići ljuti (a buditi se još ljući)

Onaj tko kaže mladim supružnicima da ne idu u krevet ljuti očito ne zna kako je to kad iznad kreveta lete optužbe, uvrede i glasne riječi. Ako vam ova situacija zvuči poznato, postoji samo jedan lijek – prespavajte svađu. Razmislite dobro o svemu. Pokušajte riješiti problem mirnim razgovorom.

Ljubav oko koje se treba truditi 

Kad su vam govorili da brak zahtijeva trud, mislili ste da to podrazumijeva strpljivost kada on ne spusti dasku u kupaonici ili ostavlja čarape po cijelom stanu. Ljudi su mnogo kompliciraniji. Morate učiti jedno o drugom. Činjenica da ste u braku znači da prelazite na viši stupanj obrazovanja s još težim predmetima. To je slično kao i kod skidanja kilograma. Imali ste višak, uspjeli ste ga riješiti i sada mislite da ćete na toj kilaži i ostati. Hoćete ako promijenite svoj način života. A, baš to je brak.

Je l ‘ovo za cijeli život?

Na početku braka, uvjereni ste da ćete biti sretni do kraja života. Onda se jednog dana probudite i shvatite da, unatoč tome što je on taj, vi ipak niste sretni baš svakog trenutka. Ponekad se čak zapitate zašto ste toliko žurili da se udate? Veza se testira svakog dana i podložna je mnogim utjecajima i situacijama koje nam život donese. Tada se u život polako uvuče osjećaj razočaranja i usamljenosti. To nije krivnja vašeg partnera, jednostavno morate naučiti da brak nije cilj, već putovanje prema cilju.

Ponekad neće biti seksa 

Nekad jednostavno niste raspoloženi za seks. Biće puno situacija kada ni njemu ni vama nije do vođenja ljubavi. Tako prođe nekoliko dana bez seksa. Pa onda još nekoliko … I još nekoliko … Periodi bez seksa su sastavni dio svakog braka i to nije znak da je nestala privlačnost. Možda to jednostavno znači da je ove nedjelje na rasporedu odmor i spavanje. Umjesto što pažnju posvećujete tome koliko puta bi trebalo da vodite ljubav, pokušajte ustanoviti svoj ritam. Umjesto seksa, možete se maziti, ljubiti i dodirivati.

Možete promijeniti samo sebe 

Svatko od nas vjeruje da može promijeniti svog partnera i učini ga savršenim ili ga bar prilagodi svojim kriterijima. Često koristimo ultimatume i viku u uvjerenju da činimo pravu stvar. Bez obzira na motive, taj trud je uzaludan i iscrpljujući. Pokušaj mijenjanja odraslog muškarca je nemoguća misija. Ubrzo ćete, uz malo sreće, primijetiti da je daleko lakše promijeniti način na koji sami reagirate.

U dobrom braku mora biti svađa 

Kao što je važno naći sredinu i ravnotežu u vezi, isto tako je važno posvađati se s vremena na vrijeme. Kada se prepirete, ne podižete samo glas, nego na površinu izvlačite vrlo važna pitanja koja vam otkrivaju neke partnerove strahove, brige i probleme. Konstruktivna svađa može učvrstiti vaš odnos.

Suočite se sa strahovima

Svi mi imamo svojih problema. Nepovjerenje, želja za kontrolom, nesigurnost … Mnogo toga potječe i iz vašeg odrastanja, odnosa vaše majke i oca, načina na koji su oni funkcionirali. Logično je da te iste obrasce primjenjujete i na svoj brak. Probajte sagledate što ste dobro, a što loše pokupili od njih. Morate znati da su neke od vaših najdubljih frustracija prilika da se kroz brak suočite sami sa sobom. Pokušajte istražite sami sebe, to vam može biti najveća nagrada koja će vam omogućiti dug i ispunjen brak.