Izbjegnite najkritičnije faze braka

Brak

Svaka žena pristaje na brak nadajući se da će on trajati zauvijek. Međutim, nekoliko godina nakon vjenčanja, šest od deset žena se kaje zbog svoje odluke.

1. Mlada sa velikim očekivanjima i nadom – u prvoj fazi braka žena nastoji u njenom braku očuva strast, predanost i intimnost sa svojim partnerom. Ona svog supruga promatra kao najjačeg oslonca i želi da njihova romansa traje zauvijek. Često su osobe sa ovakvim snovima preživjele razvod svojih roditelja, pa žele po svaku cijenu očuvaju svoju bračnu zajednicu.

Savjet: strast i intimnost je na početku braka lako održavati, ali je važno da se među partnerima razvije prijateljstvo.

2. Savršena žena – u drugoj fazi pripadnice ljepšeg spola suočene s muškarcima koji ne žele obavljati kućanske poslove, sav teret kućanskih obveza preuzimaju na sebe.

Savjet: nemojte dozvoliti da vas prljave čarape vašeg supruga ili neodloženo smeće suviše uznemiri, dobro procijenite što možete, a što nikako ne želite tolerirate.

3. Posvećenost djetetu – nakon dolaska bebe u trećoj fazi mnoge supruge svu svoju pažnju posvećuju djetetu, dok supruga u potpunosti zamenaruju.

Savjet: odvojite vrijeme za razgovor sa suprugom tijekom kojeg ćete razmijeniti svoja mišljenja o obiteljskim problemima.

4.Jedan krevet razliciti snovi – u ovoj fazi, koja se javlja nakon deset godina braka, dolazi do prezasićenja partnera jedan drugim, pa se vrijeme koje oni provode odvojeno doživljava kao prekopotrebno pauza. Javlja se velika netrpeljivost čiji su glavni uzroci nedostatak novca i različiti stavovi o odgoju djece.

br1

Savjet: pomirite se s tim da brak donosi velike promjene i naučite vladate svojim očekivanjima.

5. Udaljenost – peta faza zapšočinje nakon 15 godina braka i često je karakterizira ljubavna afera jednog od partnera. Djeca su nerijetko započela samostalan život, pa udate žene žele povratak na posao. U radnom okruženju pronalaze novog ljubavnog partnera koji je kao po pravilu, različit od njihovih muževa.

Savjet: obnovite bliske odnose sa suprugom i otvoreno pričajte o razlozima udaljenosti.

6. Razvod u srednjem dobu žene često pomisle da bi bile zadovoljnije nakon razvoda. One su u srednjim godinama dosta samouvjerene i spremne da započnu samostalan život.

Savjet: potražite mišljenje bračnog terapeuta, odlučite se za privremeno razdvajanje umjesto za razvod.

7. Preispitivanje žene su u neodumici o koristi svog braka. Međutim za razliku od prethodne faze, kada su one raspoloženije za razvod, u ovom stadiju se ne odlučuju tako lako na razlaz s partnerom, jer uviđaju da im je bolje od njihovih slobodnih razvedenih prijatelja. Ipak, pitanja i razmišljanja ne prestaju.

Savjet: napravite plan kako osvježiti svoj bračni život i da ga učinite boljim.

par

8. Ravnoteža – tijekom ove faze dolazi do narušavanja balansa u bračnim odnosima jer u obitelj dolaze unuci. Nove uloge zahtijevaju prilagodbu.

Savjet: pomozite suprugu da što bolje prihvati novu životnu ulogu, budite mu najbolja prijateljica.Brak

9. Suosjećajna ljubav – s dolaskom srebrne ili zlatne svadbe, žene su naučile da više ne omalovažavaju svoje supruge i da im opraštaju. Međutim, na sebe i svog muža mogu gledati kao na svojevrsni izvor novca za djecu i unuke, pa svojim zahtjevima opterećuju muškarce koji žele da se u mirovini konačno odmore od novčanih problema.Brak

Savjet: budite najveća sigurnost i oslonac jedno drugome, zaboravite na primjedbe i prošlost i nastavite hrabro dalje.