Jastuk za bebu

jastuk

Jastuk za bebu

Jastuk: Mislite da će bebi biti bolje s jastukom i dekicom? Razmislite malo bolje. Vama je nazamislivo da spavate bez ijednog ali beba koja spava na ravnom i nepokrivena od rođenja nema osjećaj da joj nešto nedostaje. To što ne zna za ova “pomagala” je dobra stvar: Jastuci bebu izlažu riziku od gušenja i sindroma smrti u kolijevci posebno tijekom prva četiri mjeseca. Čak i kada prođe visokorizični period ovog sindroma stručnjaci i dalje savjetuju da se do godinu i po dana dijete ne navikava na jastuk. Tada nestaju i najmanje šanse da se nešto može dogoditi.
Jastuk: Što se ćebeta tiče, vrijedi isti savjet – bolje je kasnije nago ranije – i ne samo zbog mogućnosti gušenja već i zbog zaplitanja. Bebe koje su aktivne noću lako se mogu zaplesti u deku što može dovesti do padova i modrica i frustracije. To je glavni razlog zbog koga stručnjaci preporučuju da se dekicu izbjegava do druge polovice druge godine.

Ukoliko ste zabrinuti da li je bebi hladno navečer obucite joj jednodijelni pidžamu preko neke laganije pamučne. Kada i odlučite da je vrijeme za jastuk i deku, pobrinite se da dijete bude sigurno. Birajte jastuke koji su za djecu mali i ravni a ćebencad trebaju biti lagana.