Jesenski radovi za svaki tip vrta

vrt

Vrt: Različiti vrtovi imaju različite zahtjeve: ukrasnim vrtovima na prvom mjestu je održavanje cvjetnih gredica, povrtnjaci se već trebaju pripremiti za novu sezonu plodova, a voćnjake treba urediti za zimu. Rasporedite li sve radove kroz cijelu jesenj, nećete imati problema s održavanjem vrta.

Vrt: Iako se čini da ove jeseni prvi mraz stiže kasnije, čim uništi ljetno cvijeće na njegovo mjesto treba saditi dvogodišnje cvijeće (maćuhice, potočnice, klinčić…). Uklonite korove i poboljšajte tlo kompostom, a nakon toga možete saditi trajnice. Ovo je povoljno vrijeme za sadnju crnogorice, sadnju lukovica cvijeća otpornog na velike hladnoće. U ukrasnim vrtovima potrebno je obaviti i sadnju travnjaka, dok se u povrtnjaku obavlja sjetva matovilca, zimske salate, a prije prvog mraza treba pobrati krastavce, rajčicu, papriku i tikvice. Voće iz voćnjaka uberite i spremite te obavite gnojidbu jagoda.

2.jpg

Studeni rezervirajte za spremanje biljaka u posudama u zatvorene prostore i zaštitu od mraza. Ruže zagrnite zemljom i zaštite granama smreke. Kontrolirajte živice koje se eventualno nalaze u vašem vrtu. Ovo je vrijeme za branje i spremanje kasnijih vrsta povrća, dok sve vrste kelja mogu ostati u vrtu. Vrtne gredice pograbljajte i na polovicu nanesite stajski gnoj. Dobro tlo potrebno je samo rahliti. U voćnjaku zaštitite kupine od zimskog sunca, a voćnjake sadite dok god nije smrznuto tlo. Započnite rezidbu voćaka kod starijeg jezgričastog i bobičastog voća.