Jesenski ugođaj doma

 

Dom

DomJesen je inspirativna i na svakoga od nas djeluje posebno. Upravo zbog toga, prepustite se njenim čarima, oslobodite prikrivenu maštu i kreativnost i te kreneite u stvaranje jesenskog ugođaja i u vašem domu!

Istinski ljubitelji jesenjeg ugođaja obavezno će unijeti elemente i motive drveta u interijer. Nijanse smeđih boja odlično će se uklopiti s ostalim pripadajućim bojama jeseni, prisutnih kroz tkanine, dekorativne detalje, tepihe ili boje zidova. Drveno pokućstvo stvara topao i ugodan ambijent, a stilski je uvijek u trendu. Romantični jesenji ugođaj naglasit ćete i rustikalnim elementima, koji mogu biti prisutni kroz detalje ili cjelovito tretiran prostor.

000

Dom: Najjednostavniji način za postizanje jesenskog opuštajućeg ugođaja je dekoriranje doma plodovima jeseni, poput kestena, kukuruza, žirova, bundeva te aranžmanima od suhog granja i raznobojnog lišća . Prirodni motivi u interijeru ga obogaćuju i ispunjavaju osjećajem da je priroda tu oko nas i u nama. Ovakve dekoracije su preporučljive za sve prostorije – od kuhinje, dnevnog boravka sve do spavaonice i kupaonice. Dekoraciju dječje sobe prepustite mališanima. Njima će cijeli proces – od sakupljanja jesenskih plodova do izrađivanja vlastitih dekoracija za sobu, biti poseban doživljaj-

0000

 

 1. U dnevnoj sobi promijenite dekorativne jastuke, prekrivače i zavjese. Unesite tople boje i materijale.
2. Neka vaša spavaća soba postane “ušuškanija” – zamijenite svježe bijele pokrivače i posteljinu koju ste koristili tokom ljeta mekšim i toplijim teksturama.
3. Rasporedite korpe i činije pune sezonskog voća, kao što su klementine, jabuke i kruške, svuda po kuhinji i kući. Možete također upotrebiti lišće, grančice i šišarke, one su odlična jesenja dekoracija.
4. Napravite dekorativne detalje od jesenjih plodova. Možete kreirati toplu i vizualno privlačnu atmosferu. Kombinirajte svijeće sa voćem, bundevama, tikvama ili orašastim plodovima i rasporedite ih u drvenim kutijama, tanjurima, tacnama ili pločama svuda po kući. Topao sjaj svijeća čini svaki dom ugodnim i toplim.
5. Kupite neko sezonsko cvijeće, poput hortenzija, i postavite aranžman pored ulaza.
6. Grupirajte svijeće različitih veličina na poslužavniku i upalite ih kada sunce počne zalazitii, što je sve ranije i ranije sada. Svijeće su savršena dekoracija i mogu se lako mjenjati u skladu sa godišnjim dobima.
7. Ne zaboravite dvorište i terase. Iako su temperature svakako niže, imamo još mnogo toplih večeri pred nama i zbog toga nije još previše hladno da se napravi zabavno druženje u vrtu. Kada večeri postanu hladnije, ostavite tople prekrivače za svakog gosta, da se mogu ogrniti.
8. U kuhinji i trpezariji promijenite stolnjake i tanjure. Aranžirajte sto toplijim, jesenjim bojama, i zlatnim i srebrnim tonovima za formalne večere.
9. Unestite još tepiha i toplih pokrivača u prostor.
10. Pripremite kamin ili peć na drva. U hladnim jesenjim i zimskim noćima, ne postoji ništa prijatnije od toplog svetlucanja i pucketanja vatre.