Jesensko uređenje okućnice

Nakon vrućeg i toplog ljeta dolazi nam predivna jesen. Iako jesen poznata po tome da onda odumiru biljke, nije sve tako sivo i ružno kako se čini. Jer i u jesen naš vrt može biti prelijep samo sa malo truda.Kako dolaze hladniji dani cvijeće u našem vrtu se polako mijenja. Ljetnice dolaze do kraja svoga životnog vijeka i u zadnje trenutke svoga života daruju nam svoje sjemenke kako bi nas ponovo obradovale i nagodinu sa svojim potomcima.
A dok ne dođe vrijeme za to, treba obaviti jesensko uređenje vrta!
Prvo treba ukloniti sve ljetnice i biljke koje su uginule ili će uskoro uginuti. Nakon sto smo uklonili nepotrebne biljke treba se uhvatiti motičice i grabljice u ruke i dobro obraditi zemlju. Prekopajmo zemlju i dobro ju usitnimo i obavezno počupajmo suvišnu travu i korov u vrtu. Nakon malo kombiniranja i dobro smišljenog plana kako urediti vrt, slijedi sadnja biljka i cvijeća.

Sada je pravo vrijeme da posadite biljke kao što je maćuhica, Ima ih u raznim bojama od jednobojnih gotovo svih nijansi te višebojnih u svim kombinacijama. Možete ju posaditi u bilo koji tip tla, na razmak od 20-30cm na sunčana mjesta a isto tako dobro uspijeva na polu sunčanim mjestima gdje naraste do svoje visine od 10 do 20 cm visine ovisno o sorti. Nakon sadnje potrebno je zalijevanje ukoliko je sušno razdoblje, za gnojenjem i nema neku potrebu ali se može dodavati s polijevanjem ponekad kada biljka naraste. U vrijeme cvatnje biljki treba redovito optrčavati ocvalo lišče kako biljka ne bi uzaludno se opterećivala s stvaranjem sjemenja nego rasla u nove cvjetove i time produžila vrijeme cvatnje.
Sve u svemu , maćuhica je cvijet u kojem čete uživati tijekom cijele jeseni i zime sve do pojave prvih velikih vrućina, kada ju uklanjate iz vrta i onda dolaze na red ljetnice.

Vrijesak ( calluna) ili erike. Vrijesak izraste u visinu od 20 – 50 cm. Uspijeva na suncu ili svijetloj polusjeni gdje mu je ipak povoljniji položaj. Cvjeta krajem ljeta do kasno u jesen. Dio cvjetova se zadržava i preko zime, ali unatoč tome što izgube boju i počinju se osipati, ipak su ukras vrta u zimi. Cvjetovi od Calune su sitni, kao špičaste tanke cjevčice, raspoređeni duž stabljike, a mogu biti bijele, roza ili roza-ljubičaste boje.

Vrijesku su po izgledu i uvjetima rasta vrlo slične erike pa ih mnogi poistovjećuju. Razlike su male ali se može uočiti da erike najčešće imaju cvjetiće nešto krupnije i okruglastije od onih u vrijeska i da erike uglavnom ne podnose temperature ispod 0 st.C. Vrijesak je otporan na kontinentalnu zimu i bez problema prezimljava i zbog toga je jedna od vrlo zahlvanih trajnica posaditih u našim vrtovima, samo ne smije biti u mokroj zemlji.Zemlja u kojoj raste treba biti humusna, kisela i dobro drenirana. Dok traje cvatnja treba ga gnojiti svaka dva tjedna tekućim gnojivom kisele reakcije (može se upotrebiti gnojivo za rododendrone).

Također jesen je pravo vrijeme da posadite nove trajnice u svome vrtu, obnovite ih sa malo novih ukrasnih trava ili čuvarkuća. Uz sve ovo biljke koje ce ukrasiti nam kišne i oblačne jesenske i zimske dane. Treba razmišljati odmah i na proljeće. Tako da obiđete svoje omiljene prodavaonice i bakice na tržnici i nabavite nove lukovice od proljetnog cvijeća koje se sada sadi a u proljeće nas obasipa sa cvjetovima.