Jesu li visoke potpetice, štikle, zaista štetne?

stikle

Noge u visokim štiklama počinju bole nakon jednog sata 0,6 minuta i 48 sekundi. Do tog je rezultata došlo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji u koje je bilo uključeno 2.000 žena. Njih 20 posto se s bolovima i prvim znakovima neudobnosti susreću već nakon 10 minuta, dovoljnih za nastanak žuljeva.

U istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji žene su iskreno odgovarale na pitanja o štiklama i tegobama koje one uzrokuju.Dobivene brojke potvrdile su kako se sve žene susreću s bolovima, a najhrabrije nakon jednog sata 0,6 minuta i 48 sekundi, a njih 20 posto već nakon 20 minuta.

“Uopće nema sumnje da se žene zbog nošenja visokih potpetica suočavaju s rizikom od trajnih ozljeda. Ukoliko pitate žene birati između modernih štikli i zdravih stopala, većina će izabrati prvo “, izjavio je glasnogovornik tvrtke koja je naručila ispitivanje.

Što je štikla viša, veći je nagib tijela prema naprijed zbog čega žene moraju se naginju u suprotnom smjeru kako bi kompenzirale neprirodni položaj tijela. Zbog toga kukovi nisu u ravnini što stvara pritisak na kralježnicu.

Osim toga, visoke štikle guraju stopalo prema naprijed stišćući prste i uzrokuju otvrdnjavanje kože, urasle nokte i žuljeve, kratak je opis učinka štikli na zdravlje stopala i tijela koji je iznio voditelj studije, ortoped Mike O’Neill.

“Svaka potpetica viša od 5 centimetara predstavlja opasnost po zdravlje. Žene koje žele biti više trebalo bi nositi potpetice pošto one imaju znatno manji utjecaj na stopala nego štikle “, tvrdi O’Neill.

Najčešće ozljede stopala uslijed nošenja štikli:

1. Žuljevi – 55 posto

2. Ispucale pete – 45 posto

3. Kurje oči – 28 posto

4. Tvrda koža – 24 posto

5. Urasli nokat – 20 posto

6. Atletsko stopalo – 20 posto

7. Čukalj – 13 posto

8. Problemi sa zglobovima – 11 posto

9. Artritis – 9 posto

10. Problemi s mišićima – 8 posto