Kako ćete pravilno odabrati grudnjak da savršeno istakne vaše grudi

grudnjak

Veliki broj žena ne nosi pravu veličinu grudnjaka. To je zato što ih često kupujemo otprilike ne vodeći pri tom računa o opsegu naših grudi i leđa. Zato se događa da se grudnjak usijeca u predjelu ramena ili leđa,da se on podiže na leđima. Još češće se događa da dubina košarice nije odgovarajuća. Ona se zapravo određuje prema veličini grudi kada se opseg leđa i grudi stave u odnos. Sada ćemo objasniti što treba mjeriti prije nego što krenete u kupnju i kako da odredite pravu veličinu grudnjaka

Osnovna veličina grudnjaka

mjeri se tako što krojačkim metrom izmjeriti opseg ispod grudi u visini donjeg dijela grudnjaka. Izmjerenu vrijednost zaokružujemo na prvu sljedeću graničnu vrijednost. Dakle,ako je izmjereni broj 83 vaša veličina je 85.Standardne veličine su: 70, 75 , 80, 85, 90 , …

Dubina korpice 

jednako bitna kao i osnovna veličina grudnjaka. Da bi se ona pravilno utvrdila potrebno je izmjeriti opseg preko grudi. Taj broj se stavlja u odnos s prethodnom osnovnom veličinom i to ako je on veći od osnovne veličine za:

12 – 14cm vaša koprica je A, 14 – 16cm vaša korpica je B, 16 – 18cm vaša korpica je C, 18 – 20cm vaša korpica je D.

Postoje i dublje korpice kao što su DD ili D +, a negdje one nose i oznaku E i F , H. Mjere se po istom principu .

* Primjer :

Ako ste izmjerili opseg ispod grudi (78  i dobili da je vaša osnovna veličina 80 (uzima se prva sljedeća granična vrijednost), pa ste izmjerili obim preko grudi i dobili vrijednost 94, vaša veličina košarice je 80 B.

Dobro određena veličina grudnjaka je jako bitna za cjelokupan izgled figure. Kao i kod garderobe kada nosite odgovarajuću veličinu, sve vam bolje stoji i vaše samopouzdanje je veće. Sa druge strane grudnjak ne smije da vas steže , usijeca se u kožu i da vam u njemu bude nelagodno. Odabir prirodnih materijala i što manje žice je najtoplija preporuka .

 

Brusthalter (nem. der Büstenhalter) ili grudnjak, nepravilnobrushalter, deo je ženskog intimnog veša koji pokriva grudi. Brusthalter ima brojne funkcije, modna, pridržavanje grudi, ispunjavanje određenog socijalnog obrazca. Mnoge žene veruju, da nošenje brusthaltera dovodi do sprečavanja opuštanja grudi.

Međutim, to je zabluda, do opuštanja dolazi zbog drugih stvari, pre svega zavisi od veličine i oblika grudi. Pojedini istraživači preporučuju ženama da ne nose grudnjake, već da dopuste grudima da se slobodno kreću, naročito prilikom trčanja jer na taj način jačaju ligamente koji drže grudi čvrstim.

Izvor: Wikipedija