Kako izabrati pravi parfem

Parfem

Unatoč neprestanoj žurbi, kupovati novi parfem između jurnjave prema vrtiću i odlaska na posao ili tijekom 30-minutne pauze za ručak – recept je za mirisnu katastrofu.Izdvojite li vrijeme za kupnju parfema, zapravo ćete uštedjeti i na vremenu i na novcu. Umjesto niza bezveznih parfema, vaša će privatna kolekcija sadržavati upravo one za vas.

A sad nekoliko tajni kako uspješno izabrati parfem:
Noć prije kupnje ne jedite ljutu ili začinjenu hranu. To bi moglo promijeniti prirodu mirisa na vašoj koži.
Nosite svježe opranu odjeću. Posebno ako ste obukli vunenu ili svilenu odjeću na kojoj se lakše zadržavaju stari mirisi.
Jutro prije kupnje ne koristite svoje uobičajene mirise, uključujući i parfumirane dezodoranse.
Parfem kupujte ujutro dok vam je nos još ‘svjež’, a parfumerije osvježavajuće prazne.
Uzorci parfema na stranicama modnih magazina nisu pouzdan izvor informacija. No ipak možete odvagnuti mrzite li miris ili biste ga trebali isprobati u parfumeriji.
Nikad, ali baš nikad, ne kupujte parfem jer vam se sviđa reklama ili odlično miriše na vašoj prijateljici. Parfem različito miriše na svakom pojedincu.
Za vrijeme probe mirišite maksimalno 4 mirisa, najbolje iz iste obitelji – cvjetne, orijentalne, drvenaste ili voćne. Zatražite pomoć prodavačice koja će vas uputiti na vrstu mirisa koja vas privlači. No nemojte dozvoliti nasilno sugeriranje.
Budite svjesni da mnogi prodavači preporučuju samo parfeme kompanije za koju rade.
Nemojte odmah špricati po koži, koristite poseban papir za uzorke. Trik je vibrirati papirićem točno ispod nosa.
Kad izbor suzite na 2 ili 3 parfema, onda tek špricajte na kožu. Ne trljajte dio našpricane kože jer ćete poremetiti miris.
I ne kupujte odmah. Pustite neka parfem odstoji bar jedan sat na koži. Većina nas griješi odlučujući se na kupnju nakon prvog udaha. Tad možete osjetiti tek gornje ili srednje note mirisa. Bazične će se razviti tek za sat ili dva.
Ako vam se nakon ovoga miris još uvijek sviđa, navratite u parfumeriju i našpricajte se kako spada. Razlika je gledati haljinu na vješalici ili isprobati je u kabini, zar ne?
Još bolje, zatražite uzorak i nosite ga nekoliko dana. Dobit ćete mišljenje prijatelja i obitelji.

Tad, i tek tad – kad ste uistinu sretni – ispružite kreditnu karticu.