Kako organizirati doček Nove godine sa djecom?

Nova godina

Doček Nove godine u krugu obitelji i djece može i za odrasle biti vrlo zanimljiv.Potrebno je sve dobro organizirati da bi vaše dijete i djeca koja dolaze,prijatelji vaše djece na doček u vaš dom ,osjećali se ugodno i zadovoljno.Nova godina

Okitili ste božićno drvce, pripremili darove, kolačiće i sokove za klince i sada samo očekujete da mali veseli gosti pokucaju na vrata. Ako ove godine pripremate veliki tulum za djecu i želite se zajedno s njima dobro zabaviti, to ćete najbolje učiniti ako unaprijed osmislite igre i zadatke za čitavu večer.Nova godina

Nekoliko pravila za igru

– Za početak prebrojite koliko ćete djece ćete imati u gostima. Okupite djecu u dobi od 3 do 7 godina. To će biti odlično homogeno društvo i svako će dijete s veseljem sudjelovati u igrama. S klincima mlađim od 3 godine najbolje je igrati se individualno jer se oni teže usredotoče na skupne igre sa zajedničkim ciljem.

– U trgovini nabavite jednostavne rekvizite za maskiranje: vještičji nos, uši od zeca ili smiješne naočale. Pripremite i boje za lice kojima ćete se moći zamaskirati. Ako vam je neugodno glumiti ludu i animirati djecu, a da se ne maskirate, možete odabrati i lutkicu koju ćete vi animirati poput trbuhozborca. Ona može biti neozbiljna koliko joj se god prohtije.

– Ne zaboravite ukrasiti stan zastavicama, girlandama, konfetima te naravno grančicama jele kao i prigodnim ukrasima za božićno drvce. To čak može biti i dio večeri kad djeca već stignu.

– Potražite rekvizite u vlastitom domu. Svašta može poslužiti za igru, koš za smeće, plastične posude, magnetići za hladnjak.

Ne zaboravite kupiti CD s novogodišnjim pjesmicama i plesnom glazbom. Uz veselu glazbu mališanima će biti ugodno i rado će se sudjelovati u igri.

Ukrašavamo dom

Sigurno ste božićno drvce već okitili pa se za doček Nove godine možete posvetiti ukrašavanju doma. Uključite malene goste u izradu ukrasa, što će svima biti zabavno. Izrađujte pahuljice i vjenčiće od papira, od grančica jele izrađujte ukrase za vrata i prozore, možete njima i do kraja ukrasiti drvce. Neka djeca aktivno sudjeluju u izradi ukrasa, a zatim i u njihovu postavljanju. Tako ćete stvoriti svečanu atmosferu i odlično se pripremiti za daljnje igre.

Svijet bajki

Prije no što gosti stignu, vi sakrijte tajanstveno blago (kutiju s darovima) u spavaću sobu. Na 10-15 papirića napišite priče, zadatke ili zagonetke.

Prvu poruku predajte djeci, a zatim se ona trebaju uputiti u potragu za ostalim porukama koje će ih odvesti do darova.

Kitimo bor

Svaki sudionik dobiva ukras za bor, zatim se svakom zavežu oči i svi se istodobno zavrte oko svoje osi.

Zadatak je doći do bora i objesiti ukras.

Pitalica

Brzo postavljajte pitanja na koja je potrebno brzo odgovoriti. Evo primjer:

Kako se zove djevojčica iz bajke koja je kroz šumu krenula svojoj baki u posjet?

a) Matovilka

b) Tratinčica

c) Crvenkapica

pah [640x480]

Pogodi cilj

Radi se o natjecanju u spretnosti. Na sredinu sobe stavite koš za smeće. Sva djeca dobivaju list papira (može biti i iskorišten list), izgužvaju ga u grudu kojom zatim gađaju koš.

 

Tko će prije?

Organizirajte natječaj što bržeg izrezivanja najljepše snježne pahuljice od papira.

Mećava

Na stol položite sve izrezane pahulje. Sva djeca trebaju snažno puhati kako bi otpuhala sve pahulje sa stola.

Snjegović

Snjegoviće glume dječaci, a djevojčice ih omotavaju toaletnim papirom. Pobjednici su onaj dječak i djevojčica koji najbrže i najurednije namotaju snjegovića.

bajke [640x480]

Neobične bajke

Zadatak je ove igre prepoznati što u priči ili bajci nije istina. Ispričajte priču koju djeca poznaju, primjerice, Snjeguljicu, Pepeljugu… i u njoj izmijenite nekoliko bitnih detalja. Primjerice, Crvenkapica je pojela vuka ili Snjeguljici je pomagalo 5 patuljaka i slično. Djeca nakon priče pogađaju što nije istina, a pobjeđuje onaj koji zna nabrojiti sve pogreške.

Zamijenjena imena

U ovoj igri potrebno je prepoznati pravilno ime bajke. Ponudite djeci krive nazive kao što su: Ivica i Barica, Plavokapica, Mačak u sandalama, Princ na zrnu riže…

Pjesmice o zimi

Djeca se zajedno prisjećaju pjesmica o zimi i snijegu. Pobjeđuje onaj koji zna najdužu pjesmicu o temi zime. Pobjedniku slijedi mali dar.

Lutkarska predstava

Zamolite djecu da sa sobom donesu po jednu lutkicu ili zajedno izradite jednostavne lutkice od papira. Ako zajedno izrađujete lutkice, prethodno ispričajte djeci priču koju ćete pretvoriti u igrokaz. Tek zatim izradite lutkice koje će točno odgovarati predstavi. Mali igrokaz prvo isprobajte bez publike, a zatim je pokažite pred publikom koju će činiti roditelji. Naravno, promislite o težini igrokaza ovisno o tome koje su dobi djeca i kakve pojedinačne sposobnosti pokazuju.

luit [640x480]

Kazalište

Pred izvedbu predstave podijelite uloge. Vi budite pripovjedač, čitajte priču i vodite igrokaz. Kad pojedini lik čuje da je u priči riječ o njemu, on istupa naprijed i zvodi to što mu pripovjedač kaže. U ovoj igri naglasak je na dječjoj spontanosti i mašti.Nova godina

Natjecanje za najljepši kostim

Ako ste organizirali večer karnevala, djeca se mogu natjecati u programu koji će izvesti kao lik u koji su se zamaskirali, a pobjeđuje onaj koji dobije najviše glasova.Nova godina

Pantomima

Djecu podijelite u 2 grupe. Jedno dijete iz jedne grupe pantomimom pokazuje bajku, lik ili neki pojam koji druga grupa pogađa. Svaka grupa pogađa 5 minuta. Ako grupa ne pogodi pojam za to vrijeme, grupa koja je zadala pojam dobiva 1 bod. Igra traje dok jedna grupa ne skupi 10 bodova.Nova godina

Priča bez kraja

Zadatak voditelja jest početi priču koja se nastavlja tako da svako dijete nadoda po jednu riječ. Svako sljedeće dijete treba ponoviti slijed riječi koji je već izrečen i nadodati svoju novu riječ. Dijete koje pogriješi u redoslijedu riječi ispada iz igre. Pobjednik je onaj koji ostane na kraju.

djeca