Kako sami možete izraditi blagdanski nakit

 

Nakit

Najljepši zimski ukrasi su oni prirodnog izgleda. Takvi se ukrasi mogu izraditi brzo i jeftino, a bit će šarmantan ukras za Vaše božićno drvce ili čak zanimljiv poklon u vrijeme darivanja.
Koristeći se žicom možete stvarati zanimljive modele, u obliku zvijezde ili kugle, a koje možete ostaviti takvima i objesiti ih na božićno drvo ili ih obložiti mahovinom, sušenom travom ili , a potom i komadima sušenog voća ili cvijeća i tako učiniti unikatnim, prirodnim i vrlo atraktivnim.

Kugle od špage napravit ćete tako da oko djelomično napuhanog ili malog balona više puta i u različitim smjerovima omotate špagu u boji prethodno umočenu u ljepilo za tapete. Špagu prethodno iscijedite kako bi se lakše osušila oko balona, koga potom probušite oštrim predmetom. Špaga će zadržati oblik kugle u kojoj više nema ničega. Ovakve su kuglice vrlo lagane i lijepo će izgledati na vašem boru.

Kugla od stiropora može biti idealna podloga za izradu kuglice za bor. Poslužite se pri tom vlastitom maštom. Stiropornu kuglu ili vjenčić, a kakve je moguće kupiti u prodajnim centrima na odjelu vrtnog i dekorativnog pribora i opreme, uz pomoć ljepila koje će nakon sušenja postati transparentno, obložite zrnima riže i drugih žitarica, krupnim kukuruznim brašnom, sitnim tijestom (u obliku zvjezdica ili sitni pužići i sl.) ili je obložiti blještavim šljokicama.


Učinite to tako da kuglicu u cijelosti premazanu ljepilom za drvo provaljate kroz posudu napunjenu sitnim sjemenkama, brašnom, tijestom ili šljokicama, koji će se prilijepiti uz nju. Nakon što se osuše, kuglu možete ostaviti u prirodnoj boji ili je posprejati dekorativnim lakom u zlatnoj ili srebrnoj boji. U stiropornu kuglu ubodite običnu špenadlu, po mogućnosti s većom glavom, oko koje zavežite končić pomoću kojeg ćete kuglu objesiti na drvo.

Padne li s drveta ovakva se kuglica sigurno neće razbiti. Dodate li na vrh kugle ukrasnu mašnu, komade sušenog voća ili štapiće vanilije, Vaša će kugla djelovati vrlo privlačno. Kuglu obloženu mahovinom također možete omotati tankom ukrasnom žicom ili sjajnim koncem, koji će bljesnuti pod svjetlom.

 

Naranča u koju ćete poput linija meridijana, od vrha na dolje na određenom razmaku zabosti više nizova štapiće klinčeka, bit će istovremeno dekorativan detalj koliko će i mirisom u blagdanskom razdoblju obogatiti Vaš životni prostor. Ostavite li ovako ukrašenu naranču na radijatoru miris će se još lakše širiti prostorom Vašeg stana. Omotate li oko naranče tanku ukrasnu žicu ili špagu, moći ćete je objesiti kao dekorativnu kuglicu na božićno drvce.

 

Od komadića starih krpa također možete napraviti unikatan ukrasni predmet. Uz pomoć šablone ili kalupa za kolače zacrtajte željeni oblik zvijezde, gljive ili čovječuljka na platnu te ga izrežite škarama. Izradite više jednakih komada krpice. Koncem u boji različitoj od platna zašijte dva jednaka komada krpice po rubu, jedan za drugi do polovine modela, a između njih potom umetnite prstohvat obične vate, kako bi model poprimio trodimenzionalan oblik. Potom koncem zašijte drugu polovinu modela, na koji potom možete prišiti gumbiće, komadiće platna u drugoj boji  ili vune za pletenje i tako stvoriti usta na čovječuljku ili detalje koji će model učiniti življim i veselijim. Na vrh modela prišijte konac ili vunenu nit, kako bi ga lakše objesili na drvo.

Ploča pluta, koju ćete naći gotovo u svakoj prodavaonici i prodajnom centru  građevnog materijala, također će idealno poslužiti kao materijal za izradu dekoracija. Pomoću šablone ili kalupa za kolače zacrtajte, a potom jačim škarama ili skalpelom izrežite oblike, koje možete ukrasiti permanentnim flomasterima i bijelim korektorom. Na izrezani model također možete prilijepiti gumbiće, vuneni konac i druge sitne detalje, kako bi model postao što atraktivniji, maštovitiji i uočljiviji. Na vrhu modela šilom ili škaricama izbušite rupicu i kroz nju provucite konac ili vunenu nit, kako bi ga lakše objesili na drvo.

Iz valovitog čvrstog kartona ili satne osnove od pčelinjeg voska, koje kasnije možete posprejati dekorativnim lakom u srebrnoj, zlatnoj ili drugoj, življoj boji, također možete izraditi dekorativne privjeske za bor u obliku zvjezdica, krugova, kvadrata, borića i drugih oblika. Vaša će dekoracija djelovati bogatije ako na osnovni oblik nalijepite još nekoliko istovjetnih oblika, ali manjih dimenzija, a po mogućnosti i u drugoj boji (kao zvijezda u zvijezdi ili krug u krugu). Oblike je moguće i malo izmaknuti iz središta, a na vrh oblika izbušiti rupicu i kroz nju provući vrpcu ili špagicu pomoću koje ćete oblik objesiti na drvo.