Kamenjar u vašem dvorištu

kamenjar

S prvim proljetnim zrakama sunca mnogi se odlučuju za radove u vrtu i cvijetnjaku.Sada je pravo vrijeme da bi krenuli u radove u svom vrtu,da bi proljeće i ljeto u vašem dvorištu bilo mirisno i puno šarolikog cvijeća.Donosmo vam prijedlog kako da u svom vrtu napravite kamenjar.

Kamenjar je vrlo dekorativan i vrlo zahvalan ukrasni element vrta jer se na relativno malom prostoru može posaditi veliki broj raznolikih biljaka. Najpovoljniji položaj za izradu kamenjara je osunčana, blaga padina u vrtu, ali se vrlo lijepi kamenjar može napraviti i na potpuno ravnom terenu. U tom slučaju dobro je malo povisiti taj dio vrtne površine, kako bi kamenjar imao što prirodniji izgled. Pošto biljke koje rastu na kamenjaru trebaju puno sunčeve svjetlosti, kamenjar ne treba raditi u blizini visokog raslinja koje će bacati sjenu na nju. Nakon što smo odabrali mjesto u vrtu za izgradnju kamenjare, kolčićima treba označiti obrise njezina vanjskog ruba. Zatim se površina pažljivo očisti od korova, te se postavi donji sloj kamenjare koji će osigurati dobru drenažu i otjecanje oborinskih voda. U tu svrhu najbolje je donji sloj nasipati slojem krupnog šljunka ili otpadnog kamena pomiješanog s vrtnom zemljom.

kamenjar

Zatim na tako oblikovanu, dobro utabanu površinu treba postaviti kamenje. Prvo se postavlja ono krupnije, a zatim prema vrhu sve sitnije. Upotrebljavajte uvijek kamenje iste vrste, položite ga širom stranom okrenutom prema dolje i ukopajte, tako da iznad tla viri otprilike 1/3 kamena. Supstrat koji ćete nasuti između kamenja i u koji ćete saditi biljke ne smije biti previše hranjiv i treba biti dobro propusan.

Običnoj vrtnoj zemlji možete dodati nešto tresetnog humusa i krupnijeg pijeska ili sitno mljevenog kamena. Polijte supstrat vodom i tek nakon što se zemlja slegne, po potrebi dodajte još zemlje tamo gdje je potrebno, a zatim pristupite sadnji biljaka. Izbor vrsta je zaista velik, a uključuje i patuljaste vrste crnogorice, nisko zimzeleno grmlje, jastučaste trajnice i razne lukovice. Najbolje je biljke s teglama rasporediti po kamenjaru i dobro procijeniti gdje će se koja najbolje uklopiti. Pritom vodite računa da će se neke od njih vjerojatno vrlo brzo raširiti pa im pri sadnji ostavite dovoljno slobodnog prostora. Uokolo posađenih biljaka naspite 1cm debeli sloj šljunka koji će spriječiti isušivanje i ispiranje tla, te onemogućiti rast korova.

kamenja0

Vrlo lijep i atraktivan mali kamenjar brzo i uz malo truda možete napraviti nasred svoga travnjaka. Slike zorno prikazuju faze izrade kamenjara, kao i njenu konačnu ljepotu. Dovoljno je s travnjaka ukloniti sloj trave ili jednostavno na travu postaviti vodopropusnu crnu foliju. Vanjski rub kamenjare okružite kamenjem. Dno kamenjare ispunite drenažnim slojem, za što će dobro poslužiti polomljeni komadići crepova ili krupniji šljunak. Zatim stavite sloj zemlje i na njega posložite preostalo kamenje. U prostore između kamenja posadite biljeke. Pritom imajte na umu pošto se radi o kamenjari male površine, da u nju posadite biljke koje nisu previše bujnog rasta, kao što su zvončić (Campanula), žednjak (Sedum), kamenika (Saxifraga), jastučac (Aubrieta), čuvarkuća (Sempervivum), timijan (Thymus) i dr.