Koja hrana koja ublažava simptome PMS-a?

 

hrana

PMS, to jest, predmenstrualni sindrom, ima lošu reputaciju s dobrim razlogom. Nadutost, glavobolja, neraspoloženje – sve to dovoljno je da vam ponekad potpuno uništi dan. Međutim, postoje namirnice koje vam mogu pružiti zdrave sastojke i pomoći ublažiti neke simptome PMS-a.

Simptomi PMS-a veoma su različiti kako po vrsti tako i po intenzitetu tegoba, zajednička karakteristika ovih simptoma je njihovo cikličko ponavljanje. Simptomi se javljaju u većini 5-10 dana prije menstruacije, premda tegobe kod nekih žena mogu trajati više tjedana.

Brokula, kelj pupčar i artičoka

Povrće s visokim udjelom vlakana u sebi može vam pomoći ublažiti nadutost. Zbog visokog sadržaja vode osloboditi će vas nadutosti, plinova i nelagode. Držite se podalje od slanih namirnica koje će vam dati suprotan učinak od onoga što tražite.

Pšenica Berry i kokice

Složeni ugljikohidrati potaknuti će serotonin, dobar hormon te pružiti stalan dotok energije.

Losos, jaja i chia sjemenke

Omega 3-masne kiseline potaknuti će dozu vašeg raspoloženja. Istraživanja su pokazala da ove namirnice mogu djelovati i kao antidepresiv.

Banane

Poremećaji spavanja netom prije mjesečnice problem su mnogih žena. Osim toga, stručnjaci sa Sveučilišta John Hopkins u Baltimoreu utvrdili su da premalo sna dovodi do toga da su žene više osjetljive na bol (što znači da će pojačati bolove tijekom PMS-a). Banane će pomoći regulaciji vašeg tijela da postigne prirodni ritam.

Nemasna govedina i piletina

Vitamin B12 pronađen u nemasnom mesu daje energiju da se borite protiv PMS-a.

Kelj i špinat

Zeleno lisnato povrće dobar je izvor vitamina A i ublažiti će neugodne pojave PMS-a.

Sjemenke bundeve

Ako vas muči glavobolja prije ili za vrijeme mjesečnice, pomoći će magnezij. Ova namirnica će omogućiti opuštanje krvnih žila te ublažiti glavobolje. Ispecite sjemenke bundeve ili ispirjajte špinat s kokosovim uljem i češnjakom.

Jaja

Započnite dan doručkom koji je bogat proteinima i zdravim masnoćama. Ujutro ispecite dva jaja koja će vam pružiti potrebne vitamine i energiju. To će pomoći da se kasnije ne borite s gladi tijekom PMS-a i ne jedete sve što vam se nađe pod rukom.