Komad porculana vrijedan 6 miljuna eura

ljepoticasi22

Rijetka zdjelica proizvedena u carskim pećima dinastije Ming prije više od 500 godina prodana je u utorak za 26 milijuna eura u dražbovnoj kući Sotheby’s u Hong Kongu, čime je postala najskuplji komad kineske kulturne baštine ikad prodan na dražbi.

Minijaturna porculanska zdjelica iz razdoblja Chenghua koje se protezalo od 1465. do 1487. oslikana je pijevcima, kokošima i pilićima i poznata je kao ‘pileća zdjelica’.

Smatra se jednim od najtraženijih predmeta u kineskoj umjetnosti i usporediva je s Fabergeovim jajima iz carske Rusije.
“Svaki puta kad se na tržištu pojavi pileća zdjelica ona potpuno redefinira cijene na području kineske umjetnosti”, kaže zamjenik ravnatelja azijskog Sothebyija Nicolas Chow nakon prodaje.

Posljednji puta takva se zdjelica pojavila na dražbi 1999. i tada je postigla desetinu današnje cijene.

Preživjelo ih samo 16 u svijetu

Tek je 16 pilećih zdjelica iz razdoblja Chenghua preživjelo do danas i većinom su u muzejima a tek ih je nekoliko bilo na dražbama.

Samo ih je četiri u privatnim rukama.

Kineski carevi cijenili su ih zbog kvalitete, rijetkosti i legendarne svilene teksure porculana a one proizvedene u carskim pećima u Jingdezhenu najvrednije su.

Kupac je kineski kolekcionar Liu Yiqian, a prodali su ga švicarski vlasnici. Ta bi zdjelica mogla postati jedina prava pileća zdjelica u Kini.

Enhanced by Zemanta