Kuhajte s Venkom: rjecnik osnovnih kuharskih postupaka – karmeliziranje

karmeliziranje

Karameliziranje je przenje secera na temperaturi od 170 do 180°C; odnosno proces posmedjivanja secera ili njegovih derivata; tehnoloski postupak dobivanja karamela.

Kako karamelizirati secer?

Karamelizirani secer je zapravo karamel sa sirupastom konzistencijom.

Koristite dublju, potpuno suhu posudu.Stavite 15 dkg secera u posudu i poravnajte kako bi bilo potpuno popunjeno dno posude. Stavite posudu na umjerenu temperaturu, pa dodajte malo vode. Mijesajte konstantno dok ne dobijete smedjkastu smjesu.

Da vam smjesa nebi nastavila proces i zagorila,kad je skinete sa stednjaka, posudu u kojoj ste karmelizirali secer uronite u vecu posudu sa hladnom vodom.

Od karmeliziranog secera mozete dobiti karamel sirup: karamelizirajte 2 1/2 dil secera i dodajte polako 1 1/4 dil vrele vode. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Takodjer mozete napraviti mrvice od przenog secera: karamelizirajte secer i izlijte ga u plitku tavu namazanu maslacem. Pustite da se stisne. Izvadite ga na cist papir i valjkom izmrvite. Spremite ga u ciste staklenke i upotrebljavajte za ukrasavanje i pripremanje kreme, torti i drugog. U karamelizirani secer možete dodati i sitno kosane orahe, bademe ili ljesnjake, i od te mase pravite mrvice na vec opisani nacin.

Sljedeci puta vise o flambiranju..