Ljekoviti začini

Začini

Ono što svaku kuhinju čini jedinstvenom, zasigurno su  njezini začini. Osim što obogaćuju miris i okus jela,  mnogi začini imaju i ljekovita svojstva, stoga pravilno i umjereno korištenje začina u svakodnevnoj  prehrani održava tijelo i duh zdravim. Biti pravi  kuhar znači biti dobar poznavatelj začina koji osim  što vam pružaju užitak u hrani, pozitivno djeluju i  na vaš organizam.

Anis je začin koji uglavnom koristimo tijekom blagdana. Zašto? Zato što regulira probavui umiruje želudac pa je idealan začin za svu tešku blagdansku hranu. Može se samljeti i koristiti kao dodatak čaju, on smiruje prehladu i kašalj.

Anis u obliku zvijezde i korijen kurkume

Cimet je jedan od osnovnih začina na polici svake  prave kuharice. Dobiva se od unutarnje kore  zimzelenog drveta, Cinnamomum zeylanicum. Tanki  smotuljci kore koji se suše na suncu puno su  intenzivnijeg okusa i djelovanja nego cimet u prahu. Cimet pomaže u borbi protiv dijabetesa i srčanih  bolesti. Možda niste znali, ali cimet je odlična  kombinacija ne samo slatkim, nego i slanim jelima  poput riže.

Đumbir je korijen biljke Zingiber officinalis. Dolazi u obliku korijena (svježi đumbir) i u obliku praha. Đumbir u prahu nikako ne može zamijeniti okus svježeg đumbira. Odličan je za liječenje grčeva i probavnih smetnji. Čaj od đumbira ljutkastog okusa odličan je lijek protiv prehlade.

Gorušica je kuharicama posebno drag začin! Ništa kuharici nije draže ni uzbudljivije nego kad čuje zvuk pucketanja gorušice na vrelom maslu. Njezino sjeme je okruglo, bijelo-crvenkaste ili crne boje intenzivnog mirisa koji podsjeća na jezgričavo voće.
Jedna šalica kuhane gorušice sadrži 100% preporučene količine betakarotena i 50% vitamina C! Ovaj ljekoviti začin čisti sinuse, spriječava mogućnost pojave raka i tumora kao i srčanih oboljenja. Također je bogata željezom.

Mahuna kardamona

Kardamon je začin iz obitelji đumbira koji dolazi u blijedo zelenoj mahuni biljke Elettaria cardamomum. Koristi se u pripremanju slastica ili se žvače radi osvježavanja daha i bolje probave. Može se koristiti cijela mahuna, a može se izvaditi sjeme i koristiti kao mljeveni začin. Bogat je vitaminima, kalcijem i željezom. Pozitivno djeluje na lošu probavu, čisti bubrege, pojačava apetit i ublažava mučnine i žgaravice.

Klinčići su sušeni pupoljci tropskog drveta Myrtus  caryophyllus poznati diljem svijeta. U drevnoj Kini postojao je običaj žvakanja klinčića prije susreta s carom zbog toga što klinčići osvježavaju dah. U Indiji se ponekad klinčići koriste umjesto paste za zube. Također su vrlo efektivni i u borbi protiv  zubobolje. Tko prožvaće barem jedan klinčić dnevno sigurno neće imati problema sa zubima.Koriste se uglavnom uz slakta jela te se zbog svog slatkastog okusa dodaju i nekim pićima. Također ublažavaju probavne smetnje i mučnine.

Korijander je biljka listova zeleno-smeđe boje nalik peršinu. Jelima daje osvježavajuć okus, a može se koristiti kao mljeveni začin ili svježi list. Može se koristiti u jelima od povrća, juhama ili salatama. Pomaže kod želučanih problema, grčeva i nadutosti.

Žuti korijen kurkume

Kurkuma je biljka tamno-narančastog korijena koji samljeven jelima daje topao i opor okus kao i lijepu žutu boju. Kurkuma je od davnina poznata kao jaki
antioksidans pa je stoga učinkovita u borbi protiv raka i pričišćavanju krvi. Također jako dobro djeluje na kožu pa se može pomiješana s jogurtom koristiti kao piling za tijelo. Ukoliko se porežete dovoljno je da na ranu stavite malo kurkume i izdržite bol: krv će stati i rana će vrlo brzo zacijeliti.

Šafran je poznat kao kralj začina. Dobiva se od sušenih tučaka šafranova cvijeta, svaki cvijet ima samo tri tučka te je za 100g začina potrebno ručno obrati oko 50000 cvjetova. Vrlo je skup, ali se koristi u malim količinama. Izbjegavajte jeftin, lažni šafran, koji se dobiva od divljeg šafrana. Izgleda slično pravom šafranu, ima istu boju, ali ni približno sličnu aromu. Uništava karcinom, čuva srce i odličan je prijatelj u borbi protiv depresije.