Ljubav na poslu

ljubav

Ljubav :Zaljubio si se u koleginicu? Nisi jedini. Svaki vaš peti kolega je trenutno u ljubavnoj vezi sa koleginicom, pokazalo je istraživanje.Da li izboru poslovne garderobe pristupate ozbiljno i da li se na putu do posla zagledate u svako ogledalo i jedva čekate da sa ‘najdražim kolegom popijete prvu jutarnju kafu? Ako ste na ova pitanja odgovorili potvrdno, znači da ste zaljubljeni.

Istraživanje koje je nedavno uradio internet sajt Infostud, pokazalo je da je gotovo polovina svih zaposlenih bila ili je trenutno u ljubavnoj vezi sa kolegom. Više od 15 odsto ispitanika je tu vezu pretvorilo u brak ili se upustilo u zajednički život sa kolegom.Autori ovog istraživanja izveli su zanimljivu računicu: ako radite u firmi sa sto zaposlenih, svaki vaš peti kolega je trenutno u ljubavnoj vezi sa koleginicom.

Psihijatri objašnjavaju da je jednostavno razumeti zašto se zaljubljujemo na poslu, jer većina osoba osam sati dnevno sebe prikazuje u svom najboljem izdanju: kao vesele, raspoložene i šarmantne osobe pune energije, a u svom ‘top’ izdanju lako postajemo ’emotivni’ mamac.

Fizička blizina dovodi i do emotivnog zbližavanja, pa su zbog toga poslovi koji zahtevaju timski rad pogodan psihološki milje za razmenu emocija. U grupi od 10 do 20 ljudi koji rade zajedno, uvek će neko privući nekoga, jer je blizina prvi faktor koji zbližava ljude, a drugi je svakodnevno viđanje”, kaže dr Zoran Ilić, psihoterapeut i trener u centru za edukaciju menadžera “Master skils”.”Ako svaki dan viđamo jednu osobu, mi nesvesno počinjemo da je upoređujemo sa ostalima i da uočavamo njene prednosti. Kada su u pitanju veze na poslu, obično je muškarac taj koji je u ulozi šefa.”

Ljubav: Američki psiholozi ističu da ljubav sa kolegom može da bude ‘kvaka 22’, koja bi mogla veoma da zakomplikuje život na poslu. Međutim, svaku bravu je moguće otključati. Na pitanje – kako da zadržite dobar glas, odgovor je: budite uzorni u svakom pogledu! Ako postanete par, uvedite pravila ponašanja na poslu, a vrhunac vaše intimnosti treba da bude razmena nežnih pogleda i diskretni dogovor oko susreta nakon posla.

Nemojte da mešate emocije i posao i pokušajte da odolite izazovu da kancelariju pretvorite u kulise za snimanje ljubavne priče, odnosno bojno polje na kojem ćete ‘ratovati’ ako raskinete. Dogovorite se sa ‘najdražim’ kolegom da ćete ostati u korektnim odnosima i ako kola krenu nizbrdo i izbegavajte da svoje emotivne probleme delite i rešavate sa ostalim kolegama.Drugim rečima, sve dok imate meru, imate pravo da mešate posao i zadovoljstvo. I ne zavarajte se – ma koliko da se ponašate diskretno, kolege će kad-tad ‘provaliti’ da se ljubavna idila odvija pred njihovim nosem i da ne moraju vratolomno juriti na ‘sapunicu’ posle završetka posla.A odgovor na pitanje – zašto vaš šef treba da se raduje činjenici da vas je Amorova strela probola baš na poslu, daju stručnjaci Univerziteta Vestminster u Londonu koji su ustanovili da zaljubljeni rade bolje!

Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da se tokom veze produktivnost zaposlenih povećava, zato što se zaljubljene osobe osećaju vrlo pozitivno. Međutim, problem nastaje kada se veza raskine, jer tada radna produktivnost uglavnom opadne, upozoravaju autori ove studije.

Izvor: Mondo