Ljubomorni partner

Ljubomorni partner

 

 

Ljubomora se pojavljuje u najrazličitijim oblicima. Upoznaje se u crtama nepovjerenja, vrebanja, vaganja i mjerenja i u neprestanom strahu da se ne bude zakinut. Koji se oblik više pojavljuje, zavisi od toga koliko je pojedincu pošlo za rukom osposobiti se za društveni život.

Ljubomora može jesti čovjeka iznutra i doslovno biti gnjilež u kostima, a može prerasti u smjelo i energično, čak i nasilno ponašanje. Ljubomora često služi cilju ponižavanja nekog drugog ili zamjeranja nekom partneru.

Služi i cilju stavljanja okova na drugog, ograničavanja slobode i u konačnici manipulacijom tuđeg života. Nažalost, nije rijedak slučaj ovakvo ponašanje pronaći u partnerskim odnosima. Nametanje „zakona ljubavi“ s izdvajanjem od obitelji i prijatelja, propisivanjem kako treba gledati na svijet, nadgledanjem svakodnevnih radnji pa čak i razmišljanjem. Sve su to sredstva da se drugome oduzme njegova volja, da se on veže i okuje.

lj

Novela Netochka Nezvanova, F. Dostojevksog priča je koja govori o Netochkine tri epizode života. Priča počinje s njenim mračnim i bolnim djetinjstvom sve do njene udaje gdje se pronašla u ljubavnom trokutu. Dostojevski je doslovno nacrtao riječima bolesnu težnju njenog supruga za moći koja je Netochku ugnjetavala cijelog njenog života. Tako ljubomornost nije ništa drugo nego naročit oblik težnje za moći. Netko je lijepo rekao da u ljubomori ima više samoljublja nego ljubavi.

Danas je žena u puno boljoj poziciji i može izići iz takvog destruktivnog odnosa. Emancipacija nam je ipak donijela i nešto dobra. Ako ste zapeli u takvom odnosu potražite pomoć što prije ( za sebe i za partnera ako je želi). Dakako, i muškarac može biti ugnjetavan ženskom ljubomorom tako da priča vrijedi za oba spola.

lj1