Mali savjeti za dostojanstveni prekid ljubavne veze

Veze

Ako ste odlučili ostaviti partnera, vjerojatno vam nije lako pronaći pravi način. Olakšajte si situaciju slijedeći ove savjete za prekid veze:

Ostavite na način na koji biste voljeli da vas ostave – za nogirati nekog stvarno je teško pronaći pravi način. Najbolje zbog toga prekid veze napraviti ravnajući se prema sebi. Ostavite ga na način na koji biste ostavili sebe.

Ne prepirite se prilikom prekida – budete li se svađali i raspravljali prilikom prekida partneru nikad neće biti jasno jeste li ga ostavili zato što ste to htjeli od ranije ili zbog svađe. Zato nikad osobi koju želite ostaviti ne govorite kako je ona kriva, jer će tada sigurno započeti svađu, a kasnije se pokušavati pomiriti jer će misliti da je svađa uzrokovala prekid.

Ne osjećajte se krivima – često kada želimo prekinuti vezu sebi namećemo nepostojeću krivnju. Veze su tu da bi se prekidale, zato se zovu veze, a ne zaruke ili brak. U njima je ako niste zadovoljni i zbog najmanje sitnice dozvoljeno ostaviti partnera.

Prije prekida na papir zapišite zbog čega prekidate vezu – i imajte to na umu, ne dopustite da vas partnerova ljepota, nježnost ili riječi odgovore od namjere. Sutra će biti još teže.

Nikad to ne činite na javnom mjestu – čak i ako nekoga želite potpuno poniziti ne činite to na javnom mjestu. Mogla bi se dogoditi kakva neočekivana situacija pa bi on mogao poniziti vas.

Dopustite partneru da kaže što ima za reći – ne očekujte da ćete završiti svoj monolog i da će se partner s tim mirno pomiriti. Nakon što ste vi rekli svoje, dopustite i njemu da kaže što ima. Mirno i staloženo odgovarajte na njegova pitanja.

Možete li biti prijatelji?! Čak ako ste i bili prijatelji prije veze, teško da ćete ostati poslije prekida. Najbolje je ne upuštati se u tu pustolovinu. Olakšat ćete i sebi i njemu.

Ne pričajte uokolo svoju namjeru – najgore što možete napraviti je prije nego kažete partneru da ga ostavljate tu svoju namjeru pričati prijateljima. Partner bi mogao čuti za tu vašu namjeru od drugih, a to je stvarno jadno.

Ne odugovlačite – što više odugovlačite prekid će biti sve teži i teži. Zamislite situaciju da se partneru nešto ružno u međuvremenu desi. Hoćete li mu reći, ma ne, ne ostavljam te zbog toga nego ja imam namjeru već duže vrijeme te ostaviti.

Ne govorite partneru da ga još uvijek volite – ne lažite ni njemu ni sebi, jer da ga volite ne biste ga ostavljali.

Nemojte provocirati kako bi partner ostavio vas – ta taktika pali, ali ne dugoročno. Budite fer. Ne otežavajte još partneru, jer ako vas ostavi u trenutku svađe, kasnije će se htjeti pomiriti jer će misliti kako će ako vam oprosti sve biti u redu.

Budite iskreni – nije dovoljno reći nije problem u tebi nego u meni. Objasnite zbog čega više ne želite vezu.

Ako mislite da u stvari prekidate zbog partnera, a ne zbog sebe (npr. zbog toga što on mora nešto promijeniti) niste spremni uopće na prekid i bolje umjesto prekida razgovarajte otvoreno s partnerom što vam smeta u vezi. Tužno ali istinito, prekinuti vezu želimo zaista samo ako je stvarno do nas, ako smo se ohladili, dosadilo nam je ili sl.. Sve dok mislite da je problem u partneru prekid bi vas mogao povrijediti više nego njega.

Ljubav može opisivati snažan osjećaj kao zadovoljavanje osnovnih emocionalnih potreba, pruža najintenzivniji osjećaj bliskosti. U govoru obično označava međuljudsku ljubav, no ona može označavati ljubav prema državi, cilju, športu itd. Međuljudska ljubav je odnos između dvije osobe veći od same naklonosti jedne prema drugoj, te je usko vezana s međuljudskim odnosima (ljubav između članova obitelji, prijatelja…). Neuzvraćena ljubav se odnosi na one osjećaje ljubavi koji nisu uzvraćeni. Isto tako postoje mnogi psihološki poremećaji kao što je erotomanija.

Izvor: Wikipedija