Mali vrt začinskog bilja u vašoj kuhinji

bilje

Bilje: Uzgajanje biljaka u svom domu je odličan način da cijelu godinu uživate u svježim mirisima i aromama. Kod odlučivanja koje ćete biljke uzgajati odaberite one koje često koristite, kao i one koje su jednostavne za uzgajanje i održavanje.

bos

Bosiljak – Čak i ako nikada ne kuhate s bosiljkom, uživati ćete i u samom mirisu ove opojne biljke. Svježina bosiljka pozdravit će vas svaki puta kada ušetate u kuhinju. (Iz nekog razloga ja uvijek odmah počinjem razmišljati o ukusnoj tjestenini s pestom od bosiljka i puno parmezana) Bosiljak možete sami uzgojiti iz sjemena, ili pak puno jednostavnije u trgovini (ima ih u gotovo svim većim trgovačkim centrima) već gotov bosiljak u teglici.

vlas [640x480]

Vlasac – Ako mislite da uzgajanje bilja baš i nije za vas jer vam ništa ne uspjeva – onda je vlasac prava biljka za vas! Vlasac raste brzo i uzgaja se lako, tako da zaista morat biti rođeno antitalent da vam vlasac ne uspije.

merv [640x480]

Metvica (menta, nana) – Najsunčanije mjesto u kuhinji rezervirajte za mentu. Ova začinska biljka dolazi u mnogo varijacija, a jedna od najpopularnijih je paprena metvica. Metvicu kupite već kaj uzgoljenu biljčicu. Kad je donesete kući presadite je u veću posudu – jer ona voli dosta prostora, a i jako se širi – pa što je posuda veća, to bolje.

ruz [640x480]

Ružmarin – Kao i bosiljak, ružmarin ima divan i jak miris. Odlično će ići uz mesna jela, mesne umake i jela od rajčice.

persin [640x480]

Peršin – Peršin izgleda dekorativno, a poseban tek daje i jelima. I što je najbolje veoma je jednostavan za održavanje. Peršin voli puno direktne sunčeve svjetlosti (najbolji bi bio prozor koji gleda na jug), a teglicu svakih dva ili tri dana okrećite kako se biljka ne bi nagnula samo na jednu stranu prema suncu. Peršin voli umjereno vlažnu, ne i prenatopljenu zemlju.