Mamurluk-kako ga ublažiti?

mamurluk

Mamurluk Svakom se dogodilo barem jednom da u dobrom društvu popije koje piće više nego što može podnijeti. Rezultat je jutarnji mamurluk. Mamurluk je razdoblje triježnjenja, odnosno period eliminacije alkohola iz organizma, koje se odvija postupno, a traje najduže 24h nakon prestanka pijenja. Od unesene količine alkohola ovisi vrijeme triježnjenja, ali i jačina popratnih simptoma.Ovo su neki od načina za izbjegavanje ili ublažavanje mamurluka.

Simptomi i znaci mamurluka

Opća slabost, malaksalost i umor – nastaje sveukupno loše opće stanje zbog pospanosti i iscrpljenosti organizma. Mogu se javiti i vrtoglavice.

Jeza i drhtavica – neugodne senzacije koje prožimaju cijelo tijelo, u valovima.

Glavobolja – javlja se intenzivna glavobolja, smeta vam galama, više nego inače.

Mučnina i povraćanje – poslije povraćanja i izbacivanja sadržaja iz želuca i dalje se može javljati potreba tj.. nagon za povraćanje. Prisutna je nelagodu, nekad i bol u trbuhu.

Pojačana žeđ – nastaje zbog dehidracije cijelog organizma, izazvano alkoholom, koji pojačava izlučivanje tekućine.Pojačana potreba za uzimanjem tekućine je način na koji organizam nadoknadjuje izgubljenu vodu. Osim vode, gube se i kalij, natrij i drugi elektroliti, a pored toga alkohol smanjuje koncentraciju glukoze u krvi.

Psihički simptomi – osjećaj kajanja, depresivnog raspoloženja ili nesećanja dijelova ili svih događaja u stanju pijanstva.

Prevencija

Na proslavu na kojoj se planira konzumiranje alkohola dobro je otići pripremljen. Sit i dobro hidrirana organizam će lakše podnijeti alkohol.

Biti umjeren – za dobro raspoloženje nije neophodno pretjerivanje. Aperitiv nije obvezan, kao ni konzumiranje alkohola, samo da se ne biste izdvajali. Ako vam ne prija, nemojte piti.

Paziti na količinu – svatko zna do koje granice može piti, a da se ne napije previše.

Vrsta alkoholnog pića – Tekućina izazivaju jak mamurluk. Pića s većim postotkom alkohola (rakije, viski) zamijeniti vinom ili pivom.

Piti čista pića – ne kombinirati sa slatkim napicima, sokovima, jer se na taj način ubrzava apsorpcija alkohola. To se odnosi na koktele i likere.

Piti polako – Ne piti ‘na eks’, već piti sporo praveći pauze između sljedećeg pića.

Piti vodu – obična voda sprječava dehidraciju, a samim tim sprječava mamurluk. Poslije alkoholnog pića dobro je popiti malo vode ili nekog drugog negaziranog, bezalkoholnog napitka.

Hrana – obavezno jesti prije i za vrijeme konzumiranja alkohola. Najbolje je jesti masnu hranu, koja će se dulje zadržati u želucu i tako ga djelomično poštedjeti štetnog djelovanja alkohola. Masna hrana odlaže apsorpciju alkohola u krv i tako smanjuje njegovu koncentraciju u krvi. Uzimanje alkohola natašte dovodi do bržeg i lakšeg pijanstva i naravno težeg mamurluka.

Kava – izbjegavati je, jer kofein samo pojačava razdražljivost i dodatno dehidrira.

Piti samo jednu vrstu alkoholnog pića – pića se ne smiju miješati, jer u tom slučaju dolazi do pijanstva sa manjom količinom i znatno brže, a mamurluk biva teži, nego kad se pije samo jedna vrsta.

Mamurluk Smanjiti cigarete – jer nikotin udvostručuje toksičnost alkohola.

Ublažavanje mamurluka

Ne postoji lijek za mamurluk, već samo trikovi da se ublaže njegovi neugodni simptomi. U fazi trežnjenja alkohol je i dalje u krvotoku.

Koncentracija alkohola u krvi opada unutar 24h, koliko maksimalno traje mamurluk i ovo vrijeme se ne može skratiti. Za to vrijeme se alkohol metabolizira u jetri i postupno eliminira iz organizma.

Mamurluk Piti puno tekućine – voda, čaj, sokovi – nadoknađuju izgubljenu tekućinu i time utječu na bolje opće stanje. Najbolje je piti cijeli dan nezaslađen čaj, polako, u gutljajima.

Mamurluk Treba jesti – unatoč mučnini i nagonu na povraćanje, male količine hrane će prijati. Posebno slana i kisela jela. Zbog osjetljivosti želuca ne uzimati previše tešku hranu.

Juha – lagana, ne previše jaka i masna pileća juha će nadoknaditi tekućinu i elektrolite, a dati ugodan osjećaj u iziritiran želucu.

Složeni ugljikohidrati su odlični, jer podižu šećer. Preporuča se prepečen, tostirani kruh, krekeri, žitarice, kuhani krumpir.

So – Hrana se može dosoliti, ukoliko se osjeća potreba za slanim, što je čest slučaj zbog gubitka vode, ali i elektrolita povraćanjem.

U slučaju povraćanja gubi se tekućina, ali i kalij, koji se lako nadoknadjuje sokom od rajčice ili bananama.

Sokovi od voća – posebno limunada ili Ćezene naranča, ali i druge vrste voća. Sadrže vitamine, prije svega vitamin C.

Aspirin – kao lijek protiv glavobolje, ali nikako dok se konzumira alkohol, već jutro poslije, kada je koncentracija alkohola u krvi smanjena.

Mamurluk Lagana šetnja i boravak na svježem vaduh, nikakve pretjerane fizičke aktivnosti nisu poželjne.

Tople kupke – ne previše tople, jer će zagrijavanje samo pojačati glavobolju.

Savjeti

U fazi trežnjenja ne uzimati alkohol. Najbezazleniji izbor su bijelo vino ili špricer, pivo i pića s niskim sadržajem alkohola.Prije uzimanja alkohola radi usporavanja apsorpcije u krv, pojesti vrhnje ili popiti čašu mlijeka.

Upozorenja

Mamurluk Smanjena je ili narušena koordinacija pokreta, smanjena pažnja i sposobnost koncentracije pažnje, usporeni refleksi.Zabranjuje se upravljanje motornim vozilima u sljedeća 24 sata, čak i kad se subjektivno dobro osjećate.Nikako ne uzimati lijekove uz alkohol, jer kombinacije nekih (većine) lijekova mogu dovesti do stanja životne ugroženosti. To su prije svega lijekovi protiv bolova i lijekovi za smirenje.