Maska za lice od jajeta

Maska za lice od jajeta

Jaja su vrlo korisna u prehrani, ali i u raznovrsnim maskama za njegu lica, tijela i kose. Hranjivost se posebno nalazi u žumanjku. Jaje je preporučljivo za sve tipove kože, ali treba pravilno da se kombinira s drugim sastojcima.

Maskaza lice od jajeta za suhu kožu Napraviti kašicu od prirodnog svježeg soka, od jabuke ili naranče, i dodati u tu smjesu malo brašna. Zatim, u drugu posudu ulupati žumanjak i dodati maslinovo ulje. Dvije smjese sjediniti i dobro pomiješati. Maska je dobra za lice, vrat, dekolte, kao i za ruke. Drži se 45 minuta i ispire mlakom vodom.

Maska za masnu kožu – Napraviti pjenu od bjelanjka, dodati jednu čajnu žlicu limunovog soka i jednu čajnu žlicu mekinja, i ostaviti masku malo da odstoji. Za to vrijeme, izrezati parče kivija i dobro utrljati u kožu lica i vrata, ostaviti da se osuši. Kada koža upije sok kivija, ravnomjerno nanijeti masku i držati oko 20 minuta. Zatim isprati mlakom vodom.

Maska za crvenilo – Umutiti žumanjak, čajnu žlicu meda i žlicu sitno sjeckanog peršina. Masku nanijeti na lice i držati oko 30 minuta. Nakon toga isprati lice mlakom vodom i namazati kremu protiv crvenila. Ovaj postupak ponavljati nekoliko dana dok se crvenilo ne smiri.

Maska za iritiranu kožu – Kratko prokuvati pahuljice od kukuruznog brašna u mlijeku. Kada se to ohladi, dodati čajnu žlicu meda i razmućeno jaje. Držati oko 30 minuta na licu, pa isprati mlakom vodom. Nakon toga namazati pantenol kremu. Za suvlju kožu dodati i čajnu žlicu maslinovog ulja.

Savjeti – Jednom mjesečno možete napraviti masku za lice od jednog umućenog jaja i malo maslinovog ulja i namazati na kosu prije pranja, držati oko 30 minuta.

Upozorenja – Neke od maski cure i klize, pa je ponekad potrebno otkloniti višak sa spužvom ili gazom.