Mirovanjem u trudnoći do edukacije

 

Kad vam se dogodi da ste poslani na izričito mirovanje u krevetu, možete se u tom trenutku osjetiti potpuno odsječeni od svijeta. Čak i ako vam se, za trenutak, vijest o mirovanju možda svidi jer ćete napokon moći pročitati knjige koje ste toliko željeli ali jednostavno niste imali vremena za to, istina o mirovanju u krevetu spremna je pokazati vam svoje prave zube.

Ipak trebate shvatiti da svaka minuta (sat, dan ili tjedan) koji provedete u krevetu jest minuta manje koju bi beba potencijalno mogla provesti u bolnici.

U slučaju da Vas čeka dugo razdoblje mirovanja, probajte se emocionalno na to pripremiti.Očekujte da će vaše emocije biti jako uzdrmane i da će vam se raspoloženje mijenjati velikim brzinama. Možda čak budete i razmišljali o tome što ste učinili da ste poslani na mirovanje?

Par savjeta kako provesti to vrijeme

Prvenstveno saznajte kakve aktivnosti su vam dozvoljene. Da li morate provoditi par sati dnevno u krevetu ili stalno morate biti u krevetu – ili to vrijeme morate provesti  hospitalizirani tj. u bolnici.

Ako provodite mirovanje kod kuće u krevetu evo par savjeta kako sve to olakšati.

  • Shvatite da se morate što više odmarati i uživajte u tome, mazite svoju bebu i komunicirajte s njom jer vas ona zaista čuje i osjeća, i – najvažnije – cijeni trud koji ulažete zbog nje i njenog dobra.
  • Čitajte. Educirajte se o roditeljstvu i dojenju jer sad zaista imate vremena za to a što više znate – tim bolje jer čovjek ne može znati previše. Ima predivnih knjiga o roditeljstvu, dojenju i njezi dojenčadi. Naravno, puno stvari možete saznati preko Rodinog portala a tamo možda možete i upoznati još neke majke koje su u istoj situaciji kao i Vi pa možete razmjenjivati iskustva.
  • Probajte kompjuter imati u sobi u kojoj vam je krevet, možda što blize krevetu tako da tipkovnicu možete ponijeti u krevet. Postoje odlične web stranice o mirovanju koje su, doduše, na engleskom ali možete saznati kako druge majke to sve proživljavaju. 
  • Po mogućnosti, bilo bi lijepo imati TV i video u sobi gdje ležite jer sad imate vremena za sve filmove i dokumentarce koje ste željeli pogledati

Ako vam ovo nije prva trudnoća i imate još djece, pokušajte im objasniti zašto je važno da se odmarate. Dozvolite im da sudjeluju. Motivirajte djecu da pričaju sa bebom, da je maze i da doista budu uključeni u sve pa će to lakše prihvatiti i izdržati. Objasnite im zašto ih mama ne može dizati ili ići van ali im, isto tako, dozvolite da provode vrijeme sa vama u sobi. Uvijek mogu donijeti neke igračke sa kojima možete zajedno igrati.Budite kreativni. Dozvolite im da donesu flomastere (koji se mogu oprati) pa možete crtati zajedno kod vas u krevetu. Ako vam djeca ide u školu a Vi ste ih do sada vodili, organizirajte se sa partnerom i susjedima oko pomoći. Vjerujte, ljudima će biti vrlo drago da mogu pomoći a sve što Vi morate učiniti jest pitati.

Vodite dnevnik trudnoće jer tu možete zapisati i neke stvari koje možda ne želite naglas reći. Razmišljajte pozitivno i još jednom: odmarajte se maksimalno – jer za sve ostalo ima dovoljno vremena.