Modni dodatak za svako lice

sunčane naočale

Mišljenje je brojnih znanstvenika da dulja izloženost UVB zrakama po vrlo sunčanom danu može uzrokovati opasna oštećenja na očima i zato bi sunčane naočale trebale bi blokirati barem 70 posto UVB zraka i 60 posto UVA, a najbolja zaštita za oči su ipak naočale s najmanje 90 posto zaštite od štetnih zraka.

No, o tome malo tko razmišlja pogotovo kad mu oko zapne za kakve mrak naočale. Funkcija sunčanih naočala prvenstveno bi trebala biti zaštita od štetnih sunčevih zraka, iako smo sve mi sklone gledati ih kao isključivo cool modni dodatak. Svake godine na tržište se izbaci mali milijun različitih modela i dok su neke već viđene, neke su totalno trendi.sunčane naočale

Iako većina njih djeluje zaista primamljivo, nakon isprobavanja tko zna kojih po redu shvatiš da ti nijedne ne odgovaraju. Zato je dobro promotriti se u ogledalo i odrediti koji oblik lica imaš i na temelju toga baciti se u potragu za ovosezonskim must have naočalama. No, to ti ne smije umanjiti radost isprobavanja različitih modela.sunčane naočale

Ovalnom obliku lica (istaknute jagodice i brada koja je neznatno uža od čela) pristaju gotovo svi modeli sunčanih naočala, a najbolje rješenje su one s četvrtastim okvirima i blago zaobljenim rubovima.

Okruglo i malo punašnije lice (širina i dužina lica su jednake) treba izabrati oblik koji će pomoći da se lice vizualno izduži, a za to su idealni široki modeli s četverokutnim okvirima.

Pravokutno lice kod kojeg je vilica najuži dio lica zahtijeva oblik naočala koje će vizualno skratiti lice, pa su stoga okrugli ili četvrtasti okviri najbolji izbor.

Za četvrtasti oblik lica (izražen donji dio vilice i široko čelo) poželjno je birati klasične naočale ovalnog oblika, a treba paziti da oblik naočala ublažava izražajnije kutove lica. 

Kod srcolikog oblika lica (šira vilica i uže čelo) poželjno je naglasiti gornji dio lica okvirima koji su duži pri dnu, kao što su avijatičarske naočale.

Licima koja imaju oblik dijamanta (usko čelo i donji dio lica te šire jagodične kosti) najbolje pristaju ovalni ili blago zaobljeni, četvrtasti oblici naočala, poželjno je bez okvira, jer omekšavaju i ublažavaju izražajnije crte lica.