Naučite živjeti zdravo i kvalitetno uz yoga vježbe

yoga

Postizanje jedinstva uma, duha i tijela što pomaže u postizanju mnogih drugih terapeutskih učinaka, poboljšanja kvalitete života u smislu radosti, zdravlja i harmonije unutar sebe i generalno sa svijetom.

Riječ Joga potječe od riječi iz Sanskrita “Yuj” i znači pričvrstiti, spojiti ili ujediniti. Ovo ukazuje na spajanje ili integraciju svih aspekta individue-tijela s umom i uma sa dušom-kako bi se postigao sretan, uravnotežen i koristan život i duhovno, ujedinjenje individue s najvišim. Joga je stoga duhovno traganje. Baveći se jogom, ipak, aspirant stječe i zdravlje, sreću, smirenost, kao i spoznaju što je pokazatelj napretka i poticaj za nastavljanje prakse.

– Redovitom praksom joga dovodi do osvješćivanja tijela, veće spremnosti za prihvaćanje sebe, povećanja samopouzdanja, poboljšanja koncentracije, pamćenja, sposobnosti učenja i raspoloženja

yoga

Porast samospoznaje je neograničen s jogom. Joga je nekompetitivni, postupni metodu vježbanja vašeg tijela. Fokusirana je na balansiranu aktivnost suprotnih grupa mišića kao i na unutarnju pozornost kroz disanje. Za razliku od joge ostale forme vježbanja su obično kompetitivna i ciljno orijentirana i kod njih je fokus na vanjskoj pažnji.

Joga povećava snagu mišića, dubinu disanja, poboljšava fleksibilnost i pospješuje balans. Joga, također doprinosi umanjenju bola prouzrokovanog artitisa.

Položaji koji se prakticiraju u jogi dovode do upotrebe različitih zglobova, ligamenata i tetiva, koji se inače rjeđe koriste, što kod praktikanta dovodi do povećanja fleksibilnosti, podmazivanja zglobova, ligamenata i tetiva.Joga se fokusira na uporabu sporih dinamičnih i statičnih pokreta kako bi stekla korist, dok većina ostalih vrsta vježbanja zahtijevaju nagle i silovite pokrete što može dovesti do zdrvstvenih problema ukoliko se nepravilno izvode. Joga vodi ka normalizaciji tonusa mišića dok regularno vježbanje povećava mišišnu napetost.

yoga

– Joga praksa dovodi do podizanja razine energije, optimizma i entuzijazma kao i većeg osjećaja svjesnosti i budnosti kao i smanjenje razine nasilnosti, nervoze, iritabilnosti kao i podložnost bolestima.

Iako yoga može pružiti iste psihičke, emotivne i duhovne koristi poput bilo kojeg drugog fizičkog vježbanja, ona također rezultira mješavinu pozitivnih rezultata koji dopuštaju individualnom organizmu da integrira učinke i nuspojave nekoliko različitih sustava kako bi proizveo sveobuhvatan učinak, koji je kao takav veći od zbroja njegovih dijelova. Primjerice, povećana sposobnost relaksacije može olakšati izvođenje vježbe, jačanje fizičkog tijela pomaže u kontroliranju emotivnih učinaka. Sve specifične koristi yoge, ukoliko se redovito prakticira, udruženo dovode do sveobuhvatne osobne koristi.Čini se da ovaj sinergistički ishod kombinira više specifičnih koristi povezanih s bilo kojim redovitim programom vježbanja. s meditacijom, s dubokim disanjem, sa “vježbanjem” ili “masažom” unutarnjih organa, što obično izostaje kod standardnih fizičkih aktivnosti, i time dovodi do zbunjujućeg niza “pozitivnih” ishoda.

– Redovito vježbanje joge vremenom dovodi do stabilizacije živčanog sustava i pulsa, normalizacije stomačne aktivnosti, razine hormona kao i povećanja pokretljivosti zglobova. Joga također stimulira imunološki sustav, izdržljivost i učinkovitost kardiovaskularnog sustava. Poboljšava koordinaciju oko-ruka, spretnost, vrijeme reakcije i pomaže u postizanju mirnijeg i okrepljujućeg sna.

Kada usporedite koristi bavljenja jogom i regularnim vježbanjem, lako možete vidjeti kako je joga bolja opcija kada treba izabrati put za očuvanje zdravog tijela i uma. Joga se fokusira na parsimpatični živčani sustav, dok ostale forme vježbanja tipično imaju fokus na simpatičnom nerna sustavu. Ova razlika dopušta jogi da se fokusira na sub-kortikalne područja mozga dok ostale forme imaju fokus jedino na kortikalni regiju mozga.
Sa jogom ste fokusirani na niskokaloričnu potrošnju, dok sa ostalim vidovima vježbanja morate prijeći na visokokaloričnu potrošnju, kako bi osigurali energiju.
Način vježbanja joge zahtijeva minimalni napor i dopušta relaksiran metodu vježbanja vašeg tijela. Mnoge druge forme vježbanja zahtijevaju maksimalni napor s napetim / napregnutim osjećajem. Pomoću prirodnog i kontroliranog disanja vaše vježbanje završavate s osjećajem povišene razine energije, dok će vas opterećeno disanje kod ostalih formi vježbanja obično ostaviti umorne.

Masaža unutarnjih organa i detoksikacija organizma što u krajnjoj liniji usporava proces starenja.

Tijekom individualnog života postoje izvjesni organi koji se izvana ne stimuliraju. Yoga je, vjerojatno jedini vid vježbanja koji pomaže u masiranju svih unutarnjih žlijezda i organa kroz različite položaje. Istezanje tijekom joga prakse omogućuje mišići, zglobovi i različiti organi budu masiran, što pomaže da svi dijelovi tijela budu optimalno opskrbljeni krvlju. Ovo povećano opskrbu krvlju pomaže u otklanjanju toksina iz organizma i pospješuje prehranu svih dijelova tijela. Prednosti ovakvog protoka krvi mogu uključivati i usporen proces starenja, povećanje energije i zdraviji mentalni pogled na život. Iako joga nije naporno vježbanje ona nudi izvrstan put poboljšanja tonusa mišića.Bilo koji mlitav ili slab mišić jogom se može lako ojačati, što može pomoći u uklanjanju viška kilograma i zatezanju kože, što dovodi do podmlađenog izgleda. Ovim se dokazuje da joga doprinosi kako na vanjskom tako i unutarnjem planu.

 

Joga (Sanskrt: योग joga, IPA: [joːgə]; u značenju „sprega”, „stega”, prema yuj: „ujarmiti”, „spregnuti”) označava sustavan pristup duhovnim vježbama unutar Indijskih i religijskih tradicija u njenoj sferi utjecaja. Joga se sastoji od niza poza, meditacija, kontrole disanja, napjeva i drugih tehnika za pomoć pojedincima u izgrađivanju samoostvarenja, olakšavanja bilo kakve patnje i omogućavanju stanja oslobođenja. Zbog toga je tradicija joge upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2016. godine.

Izvor: Wikipedija