Neka vašu kuću čuva sempervivum tectorum- čuvarkuća

 

Čuvarkuća je biljka uz koju su vezane mnoge priče, neke potaknute stvarnim vrijednostima te biljke a neke jednostavno kao dodatak. Sempervivum tectorum je latindski naziv a najblize tome bio bi prevod uvijek živuća. Porijeklo biljke je iz Meksika a u nase krajeve došla je vrlo rano, vec u devetom stoljeću.

Čuvarkuća je biljka koja je veoma dekorativna, a lako će preživjeti i nekoliko dana bez vas. Stari Grci i Rimljani su ovu biljku, odnosno njen sok koristili kako bi zaštitili druge biljke od štetočina.

Ako nemate dovoljno vremena da se posvetite cvijeću, a želite da ga imate ovo je ideala biljka za vas. U narodu postoji vjerovanje da čuva kuću od gromova, oluje, bolesti, vještica i lopova.

Ova biljka cvjeta od aprila do septembra. Boja cvijeta je uglavnom crvena, ali može biti bijela, žuta ili roza. Nakon cvjetanja, cvijet umire, ali formira mnogo manjih cvjetova koji nastavljaju životni vijek ove biljke.

Čuvarkuća se sadi na sunčanom mjestu. Zemlja treba da bude dobro propusna, a najbolja je mješavina zemlje, pijeska i sitnog šljunka.

Čuvarkuća ima i svoja ljekovita svojstva, pa je tako u narodu poznata i po liječenju uhobolje. Bogata je antibakterijskim materijama i blagotvorno djeluje na imuni sistem

Njeno botaničko ime-Sempervivum dolazi od lat.riječi  koja znači uvijek živ u raznim uvjetima a ime vrste tectorum upućuje na rast na krovu.Narodno vjerovanje smatra da čuva kuću od udara groma,požara,oluja,vještica ,bolesti i svih loših događaja.Eto danas ju rijetko nalazimo na krovovima ali lijepo ona raste i u žardinjerama,umjetnim kamenjarama,teglama,glinenim starim olucima.Ja ju uzgajam gdje se god ukaže mjesto jer mi je zaista draga i jer time živim uspomenu na svoju baku koja se naplakala kad se s gradnjom novih zgrada redom s trulim,poroznim crjepovima bacao i grumen po grumen krovnjaka.A sada ako vjerujete u snagu i moć biljaka koje imaju i isprobana i dokazana svojstva da pomažu kod raznih zdravstvenih problema.