Netolerancija na laktozu

Laktoza

Laktoza je prirodni šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima poput mlijeka, jogurta, sira i sladoleda. Tijekom probave, laktoza se raščlanjuje u tankom crijevu. Enzim laktoza dijeli laktozu na dva jednostavna šećera-glukozu i galaktozu. Netolerancija na laktozu se javlja kad u tijelu nema dovoljno enzima laktaze koji bi razbio svu laktozu. Rezultat toga je da nešto laktoze neprobavljene prođe u debelo crijevo gdje je bakterije razbiju kako bi se proizvela mliječna kiselina, ugljični dioksid i plin vodik. To može izazvati nadutost, grčeve i plinove. Velika koncentracija laktoze u debelom crijevu privlači vodu u crijeva, izazivajući vodenasti proljev .

Laktoza 
Vrlo mali broj djece se rodi s intolerancijom na laktozu. To genetsko stanje je vrlo rijetko i obično se primijeti u prvih par tjedana života jer dojenčad ne podnose majčino mlijeko i treba im posebna formula bez mlijeka. Većina slučajeva netolerancije na laktozu su rezultat smanjivanja razine laktoze u djetinjstvu i adolescenciji. Češća je kod određenih etničkih skupina na Bliskom istoku, u Aziji , južnoj Europi, Africi i kod urođenika u Australiji. Netolerancija na laktozu kod odraslih se također može povećati s godinama kako se smanjuje proizvodnja laktaze.

Važno je da netoleranciju na laktozu dijagnosticira medicinski stručnjak, kako bi se osiguralo da se mliječni proizvodi ne izbjegavaju uzalud. To se radi mjerenjem razine plina ugljika u dah .