Njega osjetljive kože

Njega osjetljive kože

Koža lica, ovisno o tipu, zahtijeva svoju vrstu njege i različite preparate. Svaka žena nada se lijepoj, zdravoj i sjajnoj koži bez nekih većih nepravilnosti.

Ukoliko je koža lica osjetljiva, podložnija je utjecaju okoliša i vremenskim prilikama, opuštena je, ponekad sivkaste boje i nedostaje joj svježina . Takva koža sklona je crvenilu, suhoći ili prištićima, a ako koristite krive preparate, te probleme možete još više potencirati.

Koža lica osjetljva je zbog tanjeg sloja derme i češće se javlja kod osoba svjetlije puti, a veliku ulogu ima i genetsko naslijeđe.

Osjetljiva koža uglavnom je vrlo suha i nedovoljno hidratizirana. Stoga je potrebno svakodnevno čistiti kožu blagim sredstvima  te upotrebljavati posebno hranjive kreme, njima kožu hranimo i povećavamo njenu otpornost na vanjske utjecaje.

Osjetljivoj koži trebalo bi pružiti svakodnevnu hidrataciju, a ponekad joj priuštiti i neku umirujuću, vrlo blagu masku. Svi preparati koji se kopriste u njezi osjetljive kože trebali bi biti bez parabena, konzervansa i mirisa parfema. Odaberite proizvode koji sadrže deset ili manje sastojaka. Ovim se pravilom vodite svaki put kada kupujete sapun, šampon, gel za tuširanje, kremu za lice ili losion za tijelo.

Važno je paziti i na pravilnu prehranu i dovoljan unos tekućine u organizam tijekom dana. Prehrana u svrhu prevencije i ublažavanja kožnih poremećaja trebala bi se bazirati na svježem povrću, voću, kompleksnim ugljikohidratima i namirnicama s niskim glikemičkim indeksom, a dnevno je u organizam potrebno unijeti oko dvije litre tekućine jer time osiguravamo dovoljnu hidrataciju i spriječavamo isušivanje kože. Osjetljiva koža može biti iziritirana određenom hranom, primjerice pikantnim namirnicama, alkoholom ili vrućim napicima. Masna hrana ponekad može izazvati upalne reakcije. Potrebno je iz prehrane izbaciti sve što na bilo koji način narušava zdravlje kože.

news_2012_December_Njega_suhe_ko__e_466328620[1]

Žene s osjetljivom kožom rijetko se šminkaju jer je njihova koža sklona intenzivnim reakcijama na takve podražaje. Koža često reagira nadraženošću, ljuskanjem, crvenilom, peckanjem ili osjećajem zategnutosti. Rješenje za ovaj problem su hipoalergenski kozmetički proizvodi koji se kupuju u ljekarnama. Ovi proizvodi su skuplji jer su proizvedeni u kontroliranim uvjetima, ali su samim tim i kvalitetniji za kožu.

Osjetljiva koža vrlo je zahtjevna, ali uz pravilnu brigu može biti vrlo lijepa i njegovana.